Актуални агро новини.За втора поредна година знаковата инициатива на WWF Часът на Земята ще продължи цял ден.

Традиционен фермерски пазар, акустичен концерт пред Народния театър и нощно изкачване на Черни връх са само част от събитията, които ви очакват
 
Часът на Земята е най-голямата природозащитна инициатива на WWF. Тя води началото си от 2007 г. и обединява послания и действия за опазване на природата по целия свят. По традиция тя се отбелязва всяка година в края на март за един час, от 20:30 до 21:30 ч., а утре събитието ще стане факт в безпрецедентните 188 държави на планетата.
 
По време на Часа на Земята милиони хора по света символично изгасят осветлението в домовете си за един час, а знакови сгради притъмняват фасадите си. Така всички заедно отправяме призив за по-устойчиво бъдеще, демонстрирайки какво влияние могат да имат малките постъпки върху голямата планета. Тематичното мото на тазгодишното издание е: Свържи се с природата.
 
„По данни на доклада „Жива планета“ природата ни осигурява услуги на стойност 125 трилиона долара годишно, които сме свикнали да приемаме за даденост. Сред тях са жизненоважният достъп до въздух , прясна вода, храна, енергия и лекарства. Да не забравяме и че природата ни предоставя среда за почивка и приятни разходки“, казва координаторът на Часа на Земята за България Калина Бояджиева. „У нас искаме да акцентираме, че опазването на природата е споделена отговорност на всички ни.“
 
Още от сутринта в градинката на Народния театър „Иван Вазов“ в София врати ще отвори фермерският пазар „От нашата ферма – с любов за вас!“, който е пример за това как опазената природа подпомага развитието на бизнеса. Заедно с богатото разнообразие от фермерски и занаятчийски храни на малки производители, WWF организира и тематични работилници. В тях посетителите ще имат възможността да се научат да изработват декоративни фигурки от восък, да приготвят домашно сладко и сурови крекери, както и да участват в разпознаване на сирена. Така всеки сам ще може да се докосне до даровете на природата и да проследи процеса на превръщането им в питателна храна. Пазарът ще се проведе между 10:00 и 18:00 ч.
 
В съседство, на паркинга на площад „Батенберг“, ще бъдат разкрити и мобилни пунктове за събиране на текстил, стара техника и опасни отпадъци. Петдесет пешеходни светофара в града ще сигнализират във формата на сърце – отправяйки ясно послание за любов към природата, а НДК ще свети в зелено.
 
Както всяка година, кулминацията на събитията ще се състои пред Народния театър „Иван Вазов“ от 20:30 до 21:30 ч. В момента, в който емблематични за столицата сгради ще потънат в мрак, WWF ви кани на акустичен концерт със специалното участие на Sofia Gospel Choir, Бояна Желязкова, Wet Pebbles Band, както и на традиционното огнено шоу.
 
За любителите на суровата природна красота за трета поредна година WWF и Българската асоциация за ски в свободен и екстремен стил (БАССЕС) организират нощно изкачване на Черни връх. Сборният пункт ще бъде пред х. Алеко в 19:30 ч., откъдето групата ще поеме по маркиран маршрут, специално подбран в зависимост от метеорологичната обстановка. От участниците се изисква единствено да се снабдят с челници, както и да носят дрехи, съобразни с климатичните условия. Походът е не само за удоволствие, но има и своята благородна кауза. На фона на заплахата от климатичните промени и загубата на биоразнообразие WWF иска да привлече общественото внимание към нуждата горите, въздуха и чистата вода да бъдат възможно най-добре защитени.
 
Организацията на българските скаути също се включва в Часа на Земята, мобилизирайки деца и младежи от клубовете в цялата страна. Те ще организират засаждане на дървета, посещения на музеи, експедиции сред гората, както и различни образователни игри. Освен това десетки български общини отново ще подкрепят инициативата на WWF, като изгасят символично осветлението за час.