Актуални агро новини.Световната реколта остава под потреблението.

За втори път през настоящото десетилетие световната зърнена реколта няма да покрие потреблението. Такива са прогнозите както на Международния съвет по зърното, така и на Организацията по прехрана и земеделие към ООН.

Очакванията на ФАО са, че през сезон 2018/19 потреблението ще бъде с 30 милиона тона по-голямо от реколтата, която се изчислява на близо 2 милиарда и 660 милиона тона. Подобна е прогнозата и на Международния съвет по зърното.

За последен път дефицит е имало през сезон 2012/13-та, когато реколтата беше слаба заради ниските добиви в Съединените щати. Сега причината е сушата от лятото на миналата година, която доведе до драстичен спад в големи части на Европейския съюз и Русия.

Европа вече усеща недостига на пшеница. По данни на Германския съюз на хранителната промишленост цените на хлебните изделия в страната са скочили с 6,3 процента, докато при другите храни почти няма промяна.

Намалената зърнена реколта няма обаче да доведе до недостиг на храни и глад, уверени са експертите. Складовете са пълни , тъй като през последните години реколтите по цял свят бяха добри. Това важи особено за царевицата, чиято продукция расте главоломно. Причината е, че консумацията на месо се увеличава в глобален план, а царевицата е сред най-важните фуражни култури.

Според експертите от Международния съвет по зърното ще има спад на складовите наличности през тази и през следващата стопанска година. За настоящия сезон те очакват намаление с 44 милиона тона, за следващата година се предвижда минус от 28 милиона тона.