Актуалниагро новини.САЩ ще облагат европейски стоки за 11 млрд. долара.

Вносни мита за европейски продукти за 11 милиарда долара може да наложат Съединените щати в отговор на финансирането на европейска компания за самолетостроене. Сред предвидените за обмитяване стоки са хеликоптери, сирена и вина, ски и мотоциклети.

Според Вашингтон тези стоки са част от арбитражно дело, заведено от Брюксел в Световната търговска организация. Резултатите от делото се очакват до няколко месеца, но обмисляните от американската администрация мита ще доведат до още по-обтегнати търговски отношения между двете страни на Атлантическия океан, опасяват се в Брюксел.

"Haшaтa ĸpaйнa цeл e дa пocтигнeм cпopaзyмeниe c EC зa пpeмaxвaнe нa вcичĸи видoвe cyбcидии зa пpoизвoдитeля нa гpaждaнcĸи caмoлeти. Koгaтo EC пpeĸpaти тeзи вpeдни пpaĸтиĸи, aмepиĸaнcĸитe митa, въвeдeни в oтгoвop, мoжe дa бъдaт пpeмaxнaти", пocoчвa Poбъpт Лaйтизъp oт Aмepиĸaнcĸoтo тъpгoвcĸo пpeдcтaвитeлcтвo.

Планираните нови мита са поредната подобна стъпка на Вашингтон , след като през миналата година бяха въведени налози върху вноса на стомана и алуминий от Европейския съюз. На дневен ред все още са и евентуални мита за европейски автомобили.

В отговор на американските мерки Брюксел въведе мита върху стоки от Съединените щати на стойност 2,8 милиарда евро, в това число за уиски, мотоциклети и дънки.