Актуални агро новини.Македонско агнешко в търговската мрежа.

Македонско агнешко месо, което не отговаря на българските и европейските стандарти, се продава в момента в търговската мрежа у нас. Това съобщи във Велико Търново Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Браншовата организация е алармирала земеделското минстерство и Българската агенция по безопасност на храните.


Вносното агнешко месо влиза в България и Европейския съюз през Гърция и може да бъде разпознато по нечетливия червен печат и по-ниската цена с 20%.
 „Засякохме в магазинната мрежа, особено в една от търговските вериги, много месо без ясни печати - обозначения по него. Кланницата е в Кавадарци, Македония, оттам месото влиза в Гърция, преглежда се от гръцки санитарни власти и влиза в България в три склада- София, Добрич, Пловдив. Досега са вкарани над 80 тона, като имате предвид че от днес насетне, в следващите няколко дни ще бъде пикът на консумация на агнешко!"

От асоциацията са открили още, че македонското агнешко месо влиза в България, без да се заплаща мито за него.

„Също ще алармираме Европейската комисия защо Македония не плаща мито? Кой го измисли това - за агнешкото говоря, за говеждото има мито 13 %, за свинското- 13%, за птичето има, защо за агнешкото няма - защото тя е трета страна, там са съвсем други регулации?"

От асоциацията на овцевъдите са сигнализирали министър Румен Порожанов и д-р Дамян Илиев, директор на Агенцията по безопасност на храните.

„Ако агенцията по храни работи по правилата, които следва да спазва, това месо, което е с нечетливи печати, трябва да бъде възбранено! Те казват, ще минат в магазинната мрежа и ще бъде възбранено до изясняване на ситуацията!"

По думите на Симеон Караколев, в момента в търговската мрежа се предлага около 200 тона българско месо , като цените варират от 13 до 18 лева за килограм. На тазгодишния осми Национален събор на овцевъдите ще има рекорден брой участници от Европа и Азия. Събитието ще се проведе от 10 до 12 май край Лясковец, заяви още Караколев.

„Армения и Узбекистан са новите държави тази година, две асоциации от франция са ни новите участници и Албания. Оказа се че в Албания има овце колкото и в България."

По традиция Националният събор на овцевъдите е с богата програма. В изложението ще участват над 200 производители, ще има кръгла маса, презентации, кулинарен  кът, а новото ще е състезанието за най-тежък коч и най-тежък пръч.

Автор: Ана Минева