Актуални агро новини.Спад при производството на картофи във Великобритания.

Спад при производството на картофи във Великобритания. Данните показват, че средната цена на културата е намаляла с 13% за последните пет години. Причината е в лошите климатични условия.

Земеделските производители във Великобритания са изправени пред редица климатични предизвикателства за последните пет години. Сред най-големите проблеми са продължителните дъждове от една страна,  и дългите периоди на засушаване, от друга. Производството е намаляло спрямо периода 2015-2016, но се е увеличило спрямо 2012- 2013, сочат данните.

Прогнозите показват, че в края на март, доходите на производителите са се свили с 26% спрямо предходната година.

Опаковъчните консумативи за картофи тази година са поевтинели със 17 на сто спрямо 2018-та. Цената им обаче все още е малко повече от тригодишната средна стойност.

Внимателното управление на сектора успява да смекчи последствията от ниското сезонно производство. Данните показват , че количеството на британските картофи намалява още повече след лошата реколта през 2018-та.

За момента, климатичните условия в много региони на страната са благоприятни за отглеждането на културата. Кампанията по засаждането на новата реколта върви с добри темпове. Общата липса на валежи в някои области на Великобритания все още остава постоянен проблем за производителите.