Актуалниагро новини.Европейският съд даде зелена светлина за СЕТА.

Зелена светлина за СЕТА, споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада, дадоха магистратите от Европейския съд в Люксембург. С това съдът отхвърли жалбата на Белгия. Страната искаше да спре действието на договора, който е в сила от 2017 година.

Най-оспорваната точка от споразумението беше механизмът за търговски арбитраж. Сега магистратите отсъдиха, че той е съвместим с правото на Европейския съюз. Предвиденият арбитражен съд за защита на инвестициите ще проверява единствено прилагането на СЕТА, но няма да взима отношение по въпроси за вътрешноевропейското законодателство, подчертават магистратите. В решението на съда в Люксембург се казва още, че арбитражният съд няма правото да поставя под въпрос демократично взети решения в Европейския съюз или Канада, особено в сферите на защитата на потребителите, безопасността на храните или здравето на хората и животните. С това СЕТА влиза в сила без досегашните ограничения.

От 2017 година насам, откогато споразумението се прилага, най-големи ползи имат европейските износители на сирене и други млечни продукти. През 2016-та договорът за малко да се провали , когато говедовъди от белгийския регион Валония се опитаха да го блокират, основно заради опасения от скок на вноса на канадско говеждо месо. Засега тези притеснения не се оправдават.