Актуални агро новини.38 ученици се включиха в Националното състезание по горски многобой в Хасково.

38 ученици от десет професионални гимназии по горско стопанство в страната се включиха в традиционната надпревара в Националното състезание по „Горски многобой", което се проведе на 7, 8 и 9 май. 

Тази година домакин на събитието беше Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II", гр. Хасково. 

Директорът на дирекция „Инвентаризация и планиране" в ИАГ - инж. Йордан Палигоров, поздрави участниците в инициативата от името на Агенцията по горите.  „Поздравявам всички млади хора, които са тук. Образованието е най-голямата инвестиция, която можем да направим, и надявам се, разбирате, че сериозното Ви отношение към обучението гарантира пълноценна реализация. Ще се радвам всеки от Вас да намери своето място в горската система след като приключи професионалното си обучение", подчерта той.

Състезанието стартира с ловна стрелба и спортен риболов в местността Кенана край Хасково. Гимназистите имаха още за задача да разпознават дървесни видове и вредители и да залесяват, като за всичко им беше засичано време. По-късно младежите разглобяваха моторен трион и демонстрираха умения по прецизно рязане на шайби. Програмата на състезанието завърши с поваляне на иглолистни дървета. 

Първо място в многобоя спечелиха учениците от професионалната гимназия в гр. Хасково, а втори и трети са учениците от НПГГС "Христо Ботев", гр. Велинград и НПГГСД „Сава Младенов", гр. Тетевен.

Отличените училища получиха почетни плакети от Изпълнителна агенция по горите.