Актуални агро новини.ЕК регистрира гражданската инициатива "Спасете пчелите".

Европейската комисия регистрира гражданската инициатива "Спасете пчелите" на ниво Европейски съюз. За да се разгледат исканията, са необходими минимум 1 милион подписа от най-малко седем различни държави. Организаторите на инициативата настояват Брюксел да създаде законови предписания, с които да запази жизненото пространство на насекомите, които са индикатор за чиста околна среда. След регистрацията инициативата има 12 месеца, за да събере необходимите подписи, пише agrarheute.

Сред най-важните искания на инициативата са биоразнообразието да се превърне в една от основните цели на бъдещата Обща селскостопанска политика. В тази връзка трябва да се намали употребата на пестициди и изкуствени торове и да се създадат специални региони за защита на насекомите. Организаторите настояват и за по-интензивно наблюдение на популациите и засилени научни изследвания в тази област. Събраните подписи ще бъдат представени пред европейските институции, които имат правото да издават законови предписания, отнасящи се до вътрешния пазар, селскостопанската политика, защитата на общественото здраве и опазването на природата.

Европейската комисия приема инициативата като допустима и я регистрира с дата 27 май 2019 година. Тогава започва и едногодишният срок за събирането на подписите. В случай, че необходимият брой подписи бъде събран в посочения срок, Комисията трябва да реагира в рамките на три месеца. Тя може да приеме или да отхвърли исканията, но и в двата случая е длъжна да аргументира своето решение. 

Припомняме ви, че миналата година русенски ученици разработиха биопестицид, който не убива пчелите и гарантира отглеждането на екологично чисти плодове и зеленчуци. За разработката си, учебната компания ВИКЕМ на десетокласници от Русенската математическа гимназия беше обявена за най-добрата в България. Това стана на Десетото издание на младежкия предприемачески форум на Джуниър Ачийвмънт „Изгряващи звезди". Биопестицидът се предлага в агроаптеките под формата на капсули.