Актуални агро новини.Ще отпадне ли държавната подкрепа за производство на агротехника в Русия?.

 

От 2020 г. правителството на Русия възнамерява да премахне държавната подкепа за производство на селскостопанска техника. Схемата предлага отстъпки за купувачите на комбайни, трактори и друга техника. За това информира " Известия", като цитира асоциация "Росспецмаш".  През последните шест години чрез програмата руските предприятия са успели да изтласкат чуждестранните компании и да увеличат износа. Ако държавната подкрепа спре, „Росспецмаш“ прогнозира 3 пъти спад в производството, намаляване на пазарния дял на битовото оборудване с два и половина пъти, на броя на служителите с 43% и заплатите с една четвърт.

Руското правителство планира да отмени предоставянето на субсидии на производителите на агротехника в рамките на постановление № 1432. Като алтернатива експерти предлагат механизми за подкрепа на лизинга, които обаче все още не са разработени.

Програмата по Резолюция №1432 е действаща от 2013 г. насам. Като част от нея, държавата субсидира 15-20% от цената на селскостопанската техника, а заводите предоставят на фермерите отстъпки. През август 2018 г. размерът на помощта беше увеличен на 25-30%. Тази година 8 милиарда рубли са предназначени за подпомагане на селскостопанската техника, за сравнение: през 2017 г. – сумата е надхвърляла 15 милиарда рубли. Чрез намаляване на разходите местните заводи успяват значително да увеличат производствените си обеми и износа.

Чуждестранните компании за земеделска техника в Руската федерация, също имат право да бъдат подпомагани. Заради строгите изисквания за локализацията на производството, субсидиите получават главно местни предприятия.