Актуални агро новини.Малайзия спира да внася пластмаси.

Малайзия вече няма да внася пластмасови отпадъци от други държави. Това съобщиха от министерството на околната среда след посещение в Порт Кланг, най-голямото пристанище на страната.

В съобщение на малайзийското правителство се казва "Ще връщаме боклука там, откъдето е дошъл. Малайзия няма да се превърне в сметището на света". Властите в азиатската страна изтъкват, че тя няма да се подчини на натиска на западните индустриални държави. За последните три години вносът на пластмасови отпадъци в Малайзия се е утроил, като само за миналата година страната е приела 870 хиляди тона от чужбина.

Развитите държави в Западното полукълбо насочиха своите отпадъци към Малайзия, след като Китай реши да спре преработката им. Първата пратка, която Куала Лумпур връща, се състои от 10 контейнера с общо 450 тона пластмаси, които отиват в Австралия, Саудитска Арабия, Япония, Съединените щати и Канада. Според екоминистерството тези контейнери са пълни със замърсени и неподлежащи на рециклиране отпадъци с ниско качество. Досега този тип пратки са отивали в малки малайзийски предприятия, които не разполагат с необходимата техника да ги рециклират по начин, който щади околната среда. В повечето случаи такива контейнери се внасят нелегално, най-вече през пристанищата на страната. Сега властите предприемат инициатива да спрат този внос, както и да затворят преработващите ги предприятия, които също са незаконни.

В средата на месеца представители на 180 държави подписаха в Женева пакт за борбата с пластмасовите отпадъци и споразумение за регулиране на износа им. В бъдеще такива отпадъци трябва да са сортирани, почистени и да подлежат на рециклиране, за да могат да бъдат търгувани свободно. В противен случай властите на изнасящата и на внасящата страна трябва да разрешат експорта и импорта.