Актуални агро новини.Десислава Танева: Правим работна група за Националния стратегически план.

Министър Десислава Танева отговаряше по време на блиц-контрол. По време на заседание на земеделската комисия към НС Десислава Танева заяви, че в най-кратък срок, може би до месец юли да бъде сформирана работна група в министерството на политическо и ръководно ниво. Тя каза това в отговор на депутатски въпрос. Целта е тази група да води, както преговорния процес, така и всички процедури, които следва да се изпълнят, за да се стигне до подготовката на стратегическия план. Предстоят дебати със заинтересованата земеделска общност. Министър Танева покани и всички депутати от Комисията също да участват.

Етапът на подготовка все още е начален, каза Танева. Към момента е изготвен само първия анализ от Института по аграрна икономика. По думите на Танева целият процес трябва да бъде максимално публичен и обяснен пред земеделските организации. В този процес ще бъде включен и говорител на Постоянното представителство в Брюксел. Танева даде информация, че земеделската общност у нас не е достатъчно информирана за това, което се случва в Брюксел. По думите й не е усилие този човек да присъства веднъж месечно на работните групи и да дава информация.

Танева коментира и новата ОСП като рамка. Тя заяви, че новата политика е много по-добра от настоящата. У нас ясно се виждат плюсовете от прилагането на отделните мерки. Министърът каза, че ако България направи добре стратегическия си план това гарантира много по-ефективно разходване на средствата.

Министър Танева коментира и бюджета за биопроизводство. Една от важните задачи е свързана с одита, който страната ни в края на годината. Трябва да бъде изпълнен екшън плана, който и ресорният заместник Чавдар Маринов коментира по-рано пред АгроТВ. Вече се тества и регистърът на биологичните производители. Министър Танева съобщи бюджета по Мярка 11 „Биологично производство" - тя е над минус 3 млн. евро или иначе казано нула, каза Танева. В момента се прави анализ за прилагането на мерките, включително и по индикаторите, става ясно, че има остатъчен бюджет. След нотификация от ЕК ще бъдат прехвърлени средства към биопроизводителите по нови мерки. Дефицитът обаче няма да бъде покрит.