Актуални агро новини.ЕС дава 100 млн. евро на ирландските фермери.

Допълнителна субсидия в размер на 100 милона евро ще получат ирландските говедовъди. Причината - евентуалните последствия от излизането на Великобритания от Европейския съюз. Това става ясно от проектонаредба на Европейската комисия, публикувана в Брюксел.

В наредбата се казва, че Ирландия ще получи 50 милиона евро от европейските фондове, с които да подкрепи специални мерки за стабилизиране на сектора. Към тези пари правителството в Дъблин ще добави още 50 милиона, с което се достига тавана на разрешеното национално съфинансиране. Брюксел ще преведе сумата само ако Ирландия изплати своя дял най-късно до 31 май 2020-та.

В същото време Комисията поставя и други условия. До 31 юли тази година властите в Дъблин трябва да представят конкретни детайли за планираните помощни мерки, както и да скицират очакваните ползи за пазара на говеждо месо. Освен това субсидиите не бива да нарушават конкурентоспособността на сектора в другите страни членки.

Причина за извънредната помощ за Ирландия е напрегнатата ситуация във връзка с Брекзит. В момента половината от ирландския износ на говеждо месо е насочена към Великобритания. Ако този пазар отпадне, или бъде натоварен с нови мита и административни тежести, това ще донесе огромни проблеми за стопаните на по-малкия остров.

Критика срещу подкрепата за Ирландия дойде от Дания и Холандия, където местните браншови организации се оплакаха, че те също страдат от ситуацията около Брекзит. В писмо до агрокомисар Фил Хоган фермери от двете страни настояват за пълна яснота по плана за помощ за Ирландия, за да няма изкривявания на пазара.