Актуални агро новини.Виетнам тества ваксина за АЧС.

За успешен тест на ваксина срещу Африканската чума по свинете съобщават от виетнамското земеделско министерство. Международни експерти посрещнаха новината с голямо недоверие.

Според медиите в азиатската държава ваксината е разработена в Националния аграрен университет и е приложена както в лабораторни условия, така и в три ферми с домашни свине, засегнати от вируса. От 33 ваксинирани животни 31 не показват никакви признаци на заболяването, въпреки че са в едно и също помещение като заболелите.

По думите на земеделския министър в Ханой Виетнам съвсем скоро ще разполага с ефективна ваксина срещу Африканската чума. Тези твърдения се посрещат с голямо недоверие от международни експерти, които смятат, че са нужни още много години, преди изследванията да доведат до задоволителни резултати.

В много научни институти вече са прекратени експериментите за разработка на ваксина чрез умъртвени вируси. В момента повечето изследователски екипи в Съединените щати, Европа и Китай работят с живи вируси, но те носят много по-голям риск.