Актуални агро новини.Тигрите в Индия възстановяват популацията си.

Близо 3 000 тигри обитават Индия към днешна дата. Според министър-председателя на страната това е "исторически успех", благодарение на който страната му се е превърнала в най-големия и най-сигурния хабитат за застрашените диви котки.

Според последното преброяване в Индия живеят близо три четвърти от всички тигри по света. "Този резултат трябва да направи всеки жител на нашата държава, както и всеки, който обича природата, много щастлив", каза премиерът пред индийските медии.

Преброяването на тигрите се прави на всеки 4 години. Тази година индийските власти ги обявиха на 29 юли, международния ден на тигрите. Данните показват, че към края на миналата година в страната е имало точно 2967 екземпляра. 15 години по-рано броят на тигрите беше паднал до около 1400. Преди 4 години бяха преброени 2226 животни. След масовото им избиване през 19-ти и в началото на 20-ти век, правителството в Ню Делхи стартира специална програма за защита на популацията.

Сега Индия се надява нейните успехи да послужат за пример и в други държави в Югоизточна Азия, където тигрите все още са застрашен от изчезване вид. Според експерти в Азия на свобода живеят максимум общо 4 хиляди екземпляра, като 3 000 са в Индия.

Международният ден на тигъра се отбелязва всяка година на 29 юли. Той беше иницииран през 2010 година, за да привлече вниманието на световната общественост към застрашения животински вид.