Актуални агро новини.На среща в Брюксел обсъдиха мерките срещу АЧС.

Земеделският министър Десислава Танева се срещна с европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андриюкайтис в Брюксел. Причината е ситуацията с aфриканската чума у нас. Стана ясно, че България ще получи финансова помощ от Европейския съюз в размер на близо 3 милиона евро за борба със силно заразното заболяване.

На срещата в Брюксел  се обсъдиха предприетите у нас действия по обеззаразяване в районите около огнищата с африканска чума. 

Припомняме, че наскоро комисар Андриюкайтис обяви мерките срещу болестта в страната ни за „неадекватни", а заплахата за индустриалното производство - огромна.

От друга страна Румънското външно министерство реагира остро на изказване на премиера Бойко Борисов. Той обвини туристите от северната ни съседка, че са донесли болестта и са помогнали за нейното разпространение. Междувременно в Румъния са регистрирани 300 нови огнища само за юли. Борисов каза, че всеки ден в България преминават 57 000 коли от Румъния и най-вероятно оставят след себе си остатъци от храна.

В момента на граничните пунктове са в сила мерки за обеззаразяване на входящи превозни средства, раздават се листовки за предоставяне на информация за болестта и евентуалното й предаване чрез храна. Служителите на граничните пунктове проверяват за незаконно транспортиране на свинско месо. Билбордове информират за съществуващия риск и препоръчват да не се пренасят големи количества хранителни продукти.