Актуални агро новини.Германците консумират 1,14 млн. тона риба годишно.

Според статистиката хората във Федералната Република отдават голямо значение на морските деликатеси

Все повече риба и морски деликатеси консумират жителите на Германия. През миналата година количеството се е увеличило от 14 на 14 килограма и половина на глава от населението, а като цяло е достигнало 1 милион и 140 хиляди тона. И докато тези продукти се готвят по-рядко у дома, то в заведенията за хранене са сред най-препочитаните.

Според статистиката хората във Федералната Република отдават голямо значение на морските деликатеси. Страната е сред водещите в Европа по консумация, като изостава само от държавите с много по-дълга брегова линия като Италия, Норвегия и Дания, или пък островните Великобритания и Ирландия. В тази подредба България заема едно от последните места с по-малко от 9 килограма годишно. Средното количество в световен мащаб е около 19 килограма.

През миналата година германските домакинства са похарчили рекордните 3 милиарда и 900 милиона евро за риба и морски дарове, което е ръст с 0,2 процента спрямо 2017-та. Това се дължи както на по-голямото потребление, така и на по-високите цени, коментират експерти. На особена почит е пушената сьомга, която през миналата година е била по-достъпна. При прясната риба челната позиция е за тихоокеанската треска, от която се произвеждат и повечето дълбоко замразени продукти, като рибени пръчици например. Следват сьомгата и рибата тон, а херингата е изпаднала на четвърто място, малко пред скаридите и другите ракообразни. 86 процента от консумираната в Германия риба идва от внос.

Потребителите купуват рибни продукти предимно в супермаркетите – 88 процента. Класическите магазини за риба имат пазарен дял от едва 4,5 на сто и играят маргинална роля в търговията. Най-много риба се консумира в провинциите с излаз към Северно и Балтийско море, където потреблението е между 5,5 и 6,5 килограма на човек. В южните провинции, далеч от морето, количеството пада до под 3 килограма годишно.