Актуалниагро новини.28 млн. лева ще бъдат разпределени към МЗХГ.

С постановление на правителството бе взето решение, съгласно което се отпускат 28 млн. лева трансфер към Министерството на земеделието за

изплащане на обезщетения, компенсации и всички разходи, свързани с прилагането на мерките за борба срещу африканската чума по свинете.

Всички те се прилагат съгласно стратегията за борба с африканската чума по свинете от 2015 г. на ЕС. Това заяви на брифинг пред журналисти министърът на земеделието Десислава Танева.

,,Тези средства са част от общо-прогнозни разходи в размер на близо 23 млн. евро, които са поискани от ЕК на 14 август. Средствата ще бъдат изплащани за компенсации на засегнатитеживотни, за разходите по дезинфекция, за унищожените суровини, фуражи и всичко, което е свързано с прилагането на мерките за борба срещу африканската чума по свинете'', отбеляза тя и добави, че изплащането ще започне след 1-ви септември.

Земеделският министър посочи още, че ситуацията към момента по отношение на АЧС е почти овладяна, като в последните две седмици не е регистрирано нито едно огнище на африкаска чума, а за целия месец август са били регистрирани едва пет огнища.

,,Очевидна е тенденцията на рязък спад'', посочи министър Танева.

Относно дивите свине министър Танева обясни, че има изготвен план за тяхната депопулация.

,,Към настоящия момент имаме изградени 450 капана и съгласно резултатите от отстрела при индивидуалния лов можем да кажем, че имаме близо 2000 диви свине намаление на популацията", заяви тя.