Европейският съюз ще отпусне допълнителни 70 милиона евро за борба с Африканската чума по свинете. Евродепутати направиха две предложения - за увеличаване с 50 милиона евро на перото "Фонд за спешни мерки, свързани със здравето на животните и растенията" и за допълнителни 20 милиона евро зараздел "Осигуряване на по-висок здравен статус на животните и висока степен на защита на животните в Съюза".

Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕПодобри предложението в бюджета на ЕС за 2020 г. да бъдат предвидени допълнителни 70 милиона евро за борба с африканската чума по свинете.

Предложените поправки в проектобюджета на ЕС бяха внесени през месец юли от евродепутатите Иво Христов от Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП и Кармен Аврам, представител от Румъния. Те поискаха средствата в качеството си на члeнове на ресорната земеделска комисия.Идеята на внесените изменения е Фондът за спешни мерки да разполага с по-голям финансов ресурс, който да бъде предоставян на държавите членки, а оттам - на фермерите. Парите ще бъдат за справяне с последиците от африканската чума по свинете.

Второто предложение има за цел да бъдат предвидени допълнителни 20 милиона евро за проучване и разработка на ваксина срещу африканската чума по свинете, каквато към момента все още няма. При гласуването в Комисията по земеделие това предложение не бе подкрепено от представителите на Европейската народна партия – групата, в която членува ПП ГЕРБ.

Комисията по земеделие се обедини и около позицията, че болестта е опасна и последиците за икономиката големи. Отбеляза също, че трети държави са инвестирали в научни изследвания за разработване на ваксина срещу африканската чума по свинете и допълни, че Съюзът следва да инвестира в научни изследвания и разработване на ваксина, което ще спомогне за спиране на разпространението болестта. Припомняме, че за 2019 бяха предвидени 29 милиона евро.