Въпреки че с настъпването на по-студеното време през есента се очаква случаите на  Африканска  чума по свинете да намалеят, не означава, че проблемът с това заболяване ще изчезне, прогнозира пред TV+ Николай Вълканов, експерт от „Интелиагро”. Според него е възможно болестта да се разрази с нова сила през  следващата година, и това показва опита на редица европейски държави, които не успяват да изкоренят АЧС до край вече три-четири години.

„Борбата с вируса тепърва ще става по-сериозна, защото унищожаването на животните и тяхното загробване е голямо предизвикателство, но още по-голямо предизвикателство е как ще се справим с бъдещето и не разпространение, защото тя продължава да е навсякъде около нас. Ето защо свиневъдните комплекси тепърва ще трябва да увеличават инвестициите си за още по-голямо ниво на биосигурност”, каза експертът. Той даде пример с компанията „Агротайм”, която е инвестирала 700 хил.лева в повишаване на своята биосигурност.

Освен това трябва да се оптимизира работата на всички заинтересовани лица- от агенцията по храните, през ловните дружинки до потребителите. Най-големият риск за разпространение на болестта  през зимата  ще бъде разпространяването на заразено месо, което не е било унищожено а замразено, и то продължи да е в търговската мрежа.  Една от големите слабости на институциите според него е закъснялата информационна кампания, която е трябвало да стартира още след първия констатиран случай в село тутраканци през миналата година. „Проблемите идват основно от стопанства които са отглеждали нерегистрирани животни, функциониращи в сивия сектор и под носа на агенцията по храните” , каза още Вълканов .