Европарламентът одобри увеличаване с 50 милиона евро на помощта да справяне с африканската чума по свинете (АЧС), пише clubz.bg.

Така помощта става 70 милиона, или три пъти повече от първоначално заложената сума, обяви българският депутат Андрей Новаков от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП). Именно негова е една от поправките за допълнителното финансиране.

Новаков допълни, че дори да има някаква промяна, има формула, според която парите ще се разпределят в най-силно засегнатите от чумата държави. България е в челната тройка, а най-пострадала е Румъния.
От думите на Новаков стана ясно, че преговорите биха могли да бъдат застрашени. Причината е , че незасегнати от болестта страни от ЕС не подкрепят толкова горещо такива поправки. Българският депутат обаче се надява да не се стигне до коалиция между държави, подобна на тази в споровете за превозвачите.

„Увеличението мина с огромно мнозинство, което ме кара да мисля, че го подкрепят и колеги от страни, където тази болест я няма. Днес чумата е в една страна, утре в друга – тя не признава граници“, изтъкна Андрей Новаков.

Той очаква всичко да бъде решено след триалози до края на ноември. Ако това се случи, то ще влезе в сила на 1 януари 2020 г.