За градинаря декември не е месец на безделие, както някому би се сторило.

Дълбока обработка на почвата

След прибирането на най-къснитезеленчуци, като праза, ряпата и късното главесто зеле, обработката трябва да бъде извършена още в първите дни на месеца. Кочаните на зелето и всички други растителни остатъци се изнасят от градината и унищожават.

Останат ли в градината, ще бъдат сигурно зимно убежище на едни от най-упоритите вредители:

  • – почвообитаващи паразити;
  • – телени червеи;
  • – листни въшки и др.

Предзимното засяване на зеленчуците

Подходящ е всеки декемврийски ден, стига състоянието на почвата и метеорологичните условия да позволяват това. В това отношение декември е по-благосклонен в южните райони на страната От гледище на успешното презимуване на семената и младите поници за тези райони декември е и най-благоприятният срок.

Салатите се засяват направо на избраното място без предварително да се отглежда разсад. Подходящите разстояния между редовете за главестата салата са 25, а за марулята 30 сантиметра.

Лободата се засява по бразди на 30-35 см една от друга. Напролет след поникването растенията се разреждат на същите разстояния в реда.

Магданозът се засява в плитки браздички при разстояние 15-20 см между тях.

Морковите се засяват също в плитки браздички, но на по-малки разстояния – 10-12 сантиметра. След поникването през пролетта растенията се разреждат на два пъти до окончателно разстояние около 3 сантиметра.

Чесънът и лукът, засадени за употреба в зелено състояние, няма да понесат задържането на вода върху почвената повърхност продължително време. При такава опасност трябва да се прокопаят отводнителни канавки край лехите.

За засяването на ранните разсади

Времето наближава и това налага да се потегнат съоръженията, в които ще се отглежда. Ако това ще бъдат полиетиленови оранжерии и температурният режим ще се осигурява чрез биотопливо, трябва в тях да се изкопаят парниковите трапове. Ако се предвижда техническо отопление, трябва да се провери състоянието на уредите и инсталациите и да се отстранят неизправностите.

Семената са от първостепенно значение за градинаря. Осигурете ги навреме. Пазарът днес предлага значително разнообразие, но в последния момент може и да не намерите тъкмо това, което ви трябва, и докато го търсите, ще изпуснете благоприятния срок.

Градинарския инвентар в по-голямата си част (мотики, гребла, пособия за поливане и др.) вече е ненужен в ежедневната работа. Скоро обаче ще стане нужен инвентарът, свързан с отглеждането на разсадите за оранжерийно и полско производство на раннизеленчуци. Трябва да се потегнат маркири, трамбовки, колички и други инструменти, да се набавят термометри, ако през сезона някои са се счупили.