България трябва да вкара в регистър всички законно действащи търговци на пресни и преработени плодове и зеленчуци. Крайният срок за това е юли 2022 г. Отделно ще се направи регистър и на производителите по региони. Това съобщи зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов, цитиран от  sinor.bg. Той бе гост на третото издание „ИнтелиФреш“, което събра в столицата производители и преработватели на плодове и зеленчуци, търговци и експерти.

Участниците на пазара ще получават 12-цифрен регистрационен код. Всяка цифра ще означава дали фирмата е производител на прясна продукция, дали е консервно предприятие или пък търговец. Този код ще се разчита от контролиращите лица, които ще знаят точно каква продукция се произвежда от лицето и къде се намира фирмата му. Ще има и пряка връзка с регистрите на Националната агенция по приходите и Българската агенция по безопасност на храните, които ще дават допълнителна информация за търговеца или фермера.

Изискването за този регистър ще бъде разписано със Закона за прилагане на общите организации на пазарите.

В случай че търговецът не е регистриран по ДДС, тогава той не би могъл да присъства на пазара, поясниха експерти, участвали в разработването на новия норматив. От бранша пък припомниха, че "​най-новата мода" при нелегалните канали за внос на зеленчуци от Европа е по линия на вътрешнообщностните доставки, например при внос на картофи от Полша. Нашенци, без да са регистрирани по ДДС, купуват европейските картофи с ДДС от 9%, защото в Полша храните са с нисък потребителски данък. После ги продават на родния пазар на сметка, защото не само че не плащат 20-те процента български данък, но и не минават на проверки за карантинни болести и неприятели.

Така чуждата стока подбива вътрешните цени, срещу което протестират всички законно действащи производители на пазара, но мерки срещу това не се взимат.

На този етап ​фермерите настояват новите изисквания да влязат много по-бързо от планираните от администрацията дати - до средата на 2022 г. "Нямам идея защо в Китай една болница може да се построи за 8 дни, а тук мерките срещу сивия сектор се точат с години", коментира Димитър Рачев от Съюза на дунавските овощари. И припомни дългото въвеждане на обратното начисляване на ДДС върху зеленчуците, за чието влизане в сила страната ни поиска от ЕК отлагане през 2017 г.