С глазиращи агенти се обработват цитрусовите плодове, за да изглеждат лъскави и за да се запазят. Агентите са цветни восъци, подобни на смола, които остават на повърхността и не проникват във вътрешността на плода.  Това гласи отговор до хасковско семейство от  Агенцията по храните . Сем. Райкови се жалваха от купени на промоция  в хипермаркет мандарини, които според тях, не са добри за консумация и са оцветени. 

„Глазиращите агенти са цветни, но не са оцветители. Те са безопасни, за тях няма определени норми за остатъчни вещества в плода“, гласи още отговорът.  Тези агенти се обозначават с Е  и номер от 901 до 914. Тяхната употреба е позволена, а предлаганите продукти напълно отговарят на законите и наредбите, става ясно от отговора.   В случая са открити Е 904 – така наречения  шеллак, който е само за повърхностна обработка и Е 914, което е окислен полиетиленов восък.

От агенцията уточняват, че оцветителите се разпознават след буквата Е и номера от 100 до 200. 

Така се оказва, че стоките, които купуваме на промоция са обработени, за да се запазят по- добър вид. Въпрос на личен избор е от къде и какви продукти да пазаруваме- лъскави, като за изложба или с неидеален вид, като за консумация.