Основните приоритети на земеделските производители в България в условията на извънредно положение е осигуряването на пазари, качество и количество зърнени култури от тазгодишната реколта.

Това сподели за БНР Цветан Берберов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Секторът е експортно ориентиран. При задълбочаване на ситуацията с коронавируса ще се затрудни реализацията на продукцията от зърнените култури на световните пазари. В това категоричен е Берберов.

Той оцени, като добри темповете на започнала пролетната кампания` 2020 по сеитбата на слънчогледа, царевицата и другите късни пролетни култури.

Посевите от ечемик, рапица и пшеница се очакват да са в отлично състояние предвид падналите през март валежи.

Според Цветан Берберов наложеното извънредно положение повиши консумацията на храни, особено на плодове изеленчуци. Това би трябвало да даде нова насока на част от земеделските производители и на държавата, че трябва активно да се подпомогне родното производство.

Най-големите притеснения в следващите месеци ще бъде опазване живота и здравето на активната част от българското население, хората да останат здрави и да могат да изпълняват трудовите си задължения, подчерта още Цветан Берберов.