Допълнителни 85 млн. лв. се отпускат за сектор земеделие. Средствата бяха гласувани на второ четене при актуализацията на държавния бюджет за 2021 г. Така Бюджетната комисия отряза с 25 млн. лв. исканите от Министерство на земеделието общо 110,5 милиона лева.  

От гласуваните 85 млн. лв. 70 млн. лв. ще бъдат предоставени на Държавен фонд „Земеделие“ за подпомагане на земеделските производители, а 15 млн. лв. са отделени за Министерството на земеделието, храните и горите за преодоляване на последиците от градушки.

Заместник-министърът на земеделието Явор Гечев и екип от експерти на аграрното ведомство ще се срещнат със земеделските производители от Пловдивско, които пострадаха от градушката паднала, в края на месец август. Събитието се организира от Община Калояново и ще се състои на днес – 11 септември, от 12:30 часа, в Киносалона към общината.

Целта е стопаните да бъдат запознати с финансовите инструменти и необходимите документи, които са нужни, за да бъдат компенсирани за нанесените им загуби.

До 13 септември 2021 г., включително, е крайният срок, в който земеделските производители могат да подадат заявление за нанесените от градушката щети.