Актуални агро новини.Тенденции на световния пазар на захар.

Световният захарен пазар ще

отчете излишъци през 2017-2018 година след две поредни години на дефицит. Прогнозата е на анализатори. Като причина се посочва войната срещу захарта, поведена от правителства и потребители, които искат да избегнат заплахите за общественото здраве.

В развиващите се държави се наблюдава употребата на алтернативи като високофруктозния царевичен сироп. По-слабото търсене от производителите на напитки и храни в световен мащаб може да доведе до съществена промяна в световната консумация. Най-малко 17 страни и няколко американски града въведоха допълнителен данък за подсладените безалкохолни напитки. Още 11 страни вече прилагат или обмислят такива налози. Франция съчета данъка с мерки като забрана на автоматите за храни и напитки в училищата. Чили миналата година въведе черни предупредителни етикети за храните с високо съдържание на захар, сол или мазнини. Мексико е друг пример. Всеки трети възрастен мексиканец е засегнат от затлъстяване и страната въведе данък за подсладените безалкохолни напитки през 2014 година. Продажбите на захар в Индия, най-големия потребител на суровината, най-вероятно ще спаднат с около 1 милион тона този сезон, прогнозира Индийската асоциация на захарните заводи. Тенденцията на световния захарен пазар може и да охлади амбициозните планове на Европейския съюз рязко да повиши производството през 2017/2018 година в опит отново да стане нетен износител, след като сложи край на субсидиите и ограниченията на износа през октомври.

Автор: Цветелина Влайкова 

 

 

, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));