Цените на царевицата в края на миналата година са постигнали известна стабилизация на фона на тенденция за спад в прогнозите за световното производство до малко над 1 млрд.

 Тона, съобщиха на пресконференция днес експертите от Софийската стокова борса. Заради лошите климатични условия и засушаването, в течение на последните 12 месеца само в САЩ беше регистрирано известно повишение в цената до 207 долара за тон. Оценката за производството на царевица в ЕС е увеличена с 0,6 млн. тона до 64 ,6 млн. тона, докато друг водещ производител на Стария континент Украйна се очаква да произведе 35,5 млн. тона царевица.

Цената на царевицата на френския пазар през 2019 година е намаляла с около 10% до около 187 долара за тон. Незначителен спад от 1% е бил регистриран в цената на украинската царевица, докато американската е поскъпнала на годишна основа с цели 5%. Цената на царевицата на българския пазар е намаляла през миналата година с около 7%, като в края на годината се е търгувала при средни цени между 250-270 лева за тон без ДДС.