Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Освежете се с мента!

Освежете се с мента!Чаят и различни напитки с ментов аромат са изключително тонизиращи, което превръща дъхът на растението в предпочитан аромат през лятото

Освежаващият вкус на ментата е признат още от древни времена. Билката е един от хитовете в съвременната хранителна индустрия.

През лятото продуктите на ментова основа - бонбони, сладкиши, всевъзможни фрешове и сокове, са предпочитани, защото имат разхлаждащ ефект. Те бързо утоляват жаждата и създават чувство за прохлада. Жадуваната свежест в жарките дни ни доставят различни други продукти на ментова основа - дъвки, дори пасти за зъби. Ментата влиза в състава на редица козметични продукти за баня.

Днес е доказано, че има толкова силен тонизиращ ефект, колкото сутрешното кафе. Освен, че ни доставя ароматно начало на деня, активизира мозъчната дейност.

Етеричното масло от мента също е изключително ценно. Неговите качества варират в зависимост от сорта на растението и мястото, на което расте. Прилага се при възстановяване от умора и болки в мускулите. Освен това намалява неприятните усещания при стомашно-чревни проблеми. Ментата тушира и съпътстващите колита симптоми, с болезнените спазми и неприятно подуване на стомаха. Ментовото масло се използва дори, при много малки деца.

До 17 век ментата е не само лек, но и предпочитана подправка, както за богатите, така и за трапезата на обикновените хора.

Много от съвременните лекарствени средства съдържат мента, която спомага и лечението на сърдечно-съдови заболявания. Ментолът предизвиква рефлекторно разширяване на коронарните съдове при стенокардия, и помага при тежки състояния. Всепризнат е антисептичният и болкоуспокояващ ефект на билката при различни страдания. Приложение намира и при лечение на възпалителни процеси на горните дихателни пътища. Ментата влиза в състава на обезболяващи продукти, при физически наранявания.

Ментовият чай е общопризнато средство за повлияване на широка гама здравословни проблеми от респираторни, като грип до главоболие и безсъние.

Могат да бъдат посочени още примери за благотворното действие на билката. Но през лятото всички оценяваме невероятния й вкус и аромат, които действат като свеж полъх през горещините.


Източник: http:/www.ecomedia.bg/

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates