Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Храни срещу умора и изтощение – 1 част

Случвало ли Ви се е да се чувствате по-уморени след като се нахраните, особено ако прекалите с количеството храна? Ако е така, просто не сте избрали правилните храни. Трикът е в това да избираме храни, които освобождават енергия по-бавно и на малки порции, по-продължително време. Както и да стоим далеч от храните, които ни доставят енергия мигновено, но ни карат да се чувстваме подути.

Консумирането на подходящи храни е особено важно след дългия и тежък ден, изпълнен със стрес, независимо дали физически или психически. Умората може да се превърне в хронична и да увеличи риска от различни заболявания.

Ето някои от тези храни, които можете да похапвате и да сте спокойни, че след това няма да се чувствате уморени и лениви:

1.Овесена каша

Може би е най-добрата от всички други възможни зърнени закуски и повечето пълнозърнести. Няма равна и що се отнася до подпомагане на храносмилането. А и помага за поддържането на нормални нива на кръвната захар.

Защо работи?

Въглехидратите прекарват най-малко време в стомаха, което означава, че получаваме енергия сравнително бързо. Но за разлика от преработените и сладки зърнени храни, овесената каша не създава проблеми с увеличаване на кръвната захар.

Високото съдържание на диетични фибри в нея помага да се чувстваме сити по-дълго, предотвратява преяждането през целия ден, което намалява и риска от надебеляване, мудност и умора. Фибрите са от решаващо значение и за доброто храносмилане. Разтворимите фибри в овесената каша подхранват полезните бактерии в храносмилателния ни тракт и предотвратяват риска от запек.

В допълнение към високото съдържание на фибри, овесените ядки съдържат магнезий, протеини и фосфор, които са от голямо значение за осигуряването на необходимата ни енергия. А това ги прави идеална храна за борба с умората.

Те са добър източник и на витамин В1, който е от решаващо значение за производството на енергия. Симптомите при недостиг на В1 включват липса на енергия и загуба на апетит. Заедно с други хранителни вещества, витамин В1 допринася за поддържане, разпределение и преобразуване на енергията, доставена ни от храната, която ядем.

Кога да се храним с овесена каша? Яжте овесена каша на закуска, за да започнете деня си с една полезна енергийна бомба.

Как да й се насладим най-пълноценно? Най-лесният начин е да я поръсим с ленено семе или орехи, за да е още по-вкусна и здравословна.

2.Спанак

Спанакът е пълен с хранителни вещества, които са от съществено значение за борбата с умората и подпомагат органите ни да работят на пълни обороти. Спанакът е богат на желязо, магнезий и калий и е отличен източник на енергия.

Защо работи?

Желязото участва пряко в борбата с умората. То помага на тялото да произвежда енергия чрез доставяне на кислород до клетките и осигуряване на оптималните им функции. Без достатъчно кислород, клетките ни забавят работата си. Ниските нива на желязо могат да доведат до физическо и психическо изтощение, както и анемия. Симптомите на анемия включват умора, липса на енергия, слабост, затруднена концентрация, апатия, безсъние и загуба на апетит.

Спанакът, както и другите листни зеленчуци, предлага голямо количество важни хранителни вещества с цената на малко калории. Той е и добър източник на витамин С.

Магнезият е минерал, който също играе важна роля в производството на енергия. Той е необходимо за производството на енергия, правилното храносмилане, както и регулацията на нервния и мускулния тонус.

Подобно на магнезия, калият помага на мускулите и нервите да функционират правилно. Физическото пренапрежение често води до калиев дефицит, но той може да възникне, ако сте дехидратирани.Симптомите на калиев дефицит включват мускулна слабост, объркване и умора.

Кога да ядем спанак? Естествено, най-добре е да го включим в менюто си ежедневно. Но това бързо ще ни омръзне, а и не е особено практично. Така че, консумирайте го колкото се може по-често.


Източник: http:/www.ecomedia.bg/

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates