Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Пловдивски лекари разкриха лек за дълголетие!

Още древните траки са открили, че виното има антиейджинг ефект. Днес сме свидетели на т.нар. френски феномен. За никого не е тайна, че наследниците на Наполеон пият вино в големи количества, като го съчетават с високомаслени сирена.

Въпреки това при тях рискът от развитие на сърдечносъдови заболявания е много по-нисък в сравнение с останалите европейци - виното неутрализира натрупването на мазнини в организма. Съвременната медицина дори успя да докаже, че съставката, която предпазва тялото от увреждане и стареене, е ресвератролът (полифенол, съдържащ се в червеното вино).

Забавянето на стареенето наистина е възможно. Времето не може да бъде спряно, но можем да живеем по-дълго. За това помага т. нар. антиейджинг медицина, която изучава методите и средствата, които забавят процесите на стареене и позволяват на човека да остарее жизнен и здрав. (от англ. anti aging, спиране на стареенето).

Антиейджинг медицината е насочена за борба с най-важните заболявания на нашето съвремие: сърдечно-съдовите заболявания - сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт, раковите заболявания, захарния диабет, наднорменото тегло. Прилагат се последните достижения на авангардната медицина - генно инженерство, молекулярни способи, но и методите на природната и алтернативна медицина.

През 2008 г. и у нас проходи този нов клон в медицината, който от десетина години се развива бурно в Австрия, Германия, Швейцария, Великобритания, САЩ, а вече и в Източна Европа. 12-15 години е разликата в средната продължителност на живота у нас и в развитите страни. Това със сигурност се дължи и на недостатъчната ни здравна култура.

Д-р Иван Домусчиев, специалист по ендокринология и заболявания на обмяната е сред пионерите в антиейджинг медицината у нас. Член е и на Европейското дружество по антиейджинг медицина.

120 години е нормалната дължина на виталното дълголетие, според д-р Домусчиев. Хронологичната възраст се определя от датата на раждането, но човек може да я контролира, стига да знае как. Важно е дали спортува, храни ли се правилно, как реагира в стресови ситуации, в каква среда живее, какви са гените му. Много важни са и хормоните, които регулират основни жизнени процеси и функции.

Често съвременната цивилизация е свързана със затлъстяването, и то при хора с възможности. А то е една от основните причини за скъсяване на живота. А доколко дълголетието е божа работа доказва и ранната смърт на гения на технологиите Стив Джобс, който е и един от най-богатите хора в света, коментира д-р Домусчиев.

В САЩ са разработени препарати, които действат върху дължината на теломерите, която има връзка с продължителността на живота и това е научно доказано. Лекарят припомня препарата “Ресвератрол” с извлек от черно грозде например, предотвратява сърдечносъдови проблеми и е силен антиоксидант. Както е известно, побеляването на косата е свързано с навлизането на кислород в косъма. Вече е създаден препарат, след приемането на който цветът на косата се връща.

Според д-р Домусчиев специално внимание заслужава клетъчната терапия, cell therapy, която се явява най-обещаващата перспектива за превантивната медицина при редица важни заболявания като сърдечно-съдови болести, захарен диабет, кожни заболявания, заболявания на централната нервна система и сексуални нарушения. Терапията със стволови клетки вече се използва в САЩ и Европа при сериозни заболявания като инсулинозависим захарен диабет (присаждане на бета-клетки), костни дефекти, сърдечен инфаркт, мозъчни инсулти, болест на Паркинсон, както и в козметичната дерматология.

Как ще погледнем на остаряването зависи от собствената ни философия. Подобно на генетическото програмиране хората могат да се настроят и психически колко години биха искали да живеят, смятат психиатрите. Контролът на мисленето създава бариера срещу стреса, но това се постига с усилия и тренировки, смята д-р Домусчиев. И припомня популярна мисъл на великия американец Бенджамин Франклин, станала крайъгълен камък в западната философия: Времето е пари.

На изток - в Япония, Китай, Индия, обаче казват: Времето е живот. С пълно право - без живот парите наистина се обезсмислят. Мнозина смятат, че младост, ако не вечна, поне дълга, се купува с много пари. Не винаги обаче е така ­ има много примери на отшелници, които живеят без всякакви екстри, при това много по-дълго и от най-богатите хора. С многото си столетници е известен например отдалеченият японски остров Окинава, където хората живеят бедно, но се движат повече, консумират малко, но рационална храна, предимно морски деликатеси.

Д-р Домусчиев е в постоянна връзка с колеги от Европа и САЩ, търсещи нови средства в борбата за удължаване на живота. Негов личен познат е един от най-известните геронтолози в света - британският проф. Обри де Грей. Той прогнозира, че хората на средна възраст ще доживеят времето, когато старостта ще се лекува, съпътстващите я болести ще изчезнат, а животът ще бъде удължаван безкрайно. В момента професорът работи върху препарат за удължаване на човешкия живот и е убеден, че в недалечно бъдеше хората ще живеят по 150 години. Неслучайно създадената от проф. Де Грий фондация носи името на библейския Метусалем, живял 969 години. На колко си всъщност Доказано е, че човек не винаги се чувства на годините, на които е. Известен е случаят със 100-годишния индиец Фауджа Сигх. Той влезе в Гинес с участието си в лондонския маратон, където пробяга дистанцията 42.195 км за 8 часа. Сигх държи и рекордите за столетници за дисциплините бягане от 100 до 5000 метра. Тайната за удивителната форма на индуса е живот без алкохол и цигари, вегетарианска диета с къри и чай, по 10 км на ден ходене или бягане. 94-годишният италианец Виторио Коло пък е най-добрият спринтьор на 100 метра в своята възрастова група. След принудителното си пенсиониране по болест на 35, Виторио тича всяка сутрин по улиците на Милано, шофира без очила, не остава без работа нито минута.

Топ 10 Д-р Александър Сиърс е най-популярният американски специалист по антиейджинг Eто съветите му:

1. Поддържайте ниски стойности на аминокиселината хомоцистеин в организма, чиито високи стойности са свързани с болестите на старостта, особено инфарктите и инсултите. Намаляват се с приемането на В комплекс - комбинация В12, фолиева киселина, В6 и В2 (рибофлавин).

2. Намалете калориите до около две трети от количеството, с което поддържате нормалното си тегло.

3. Спортувайте - така ще се спасите от високо кръвно, затлъстяване, остеопороза.

4. Включете в менюто си много антиоксиданти. Яжте плодове, зеленчуци, пийте по чаша червено вино на ден.

5. Пийте допълнително витамин С.

6. Приемайте добавки с коензим Q10, щит срещу сърдечни болести.

7. Правете си лабораторни изследвания - на хомоцистеина, тестостерона, естрогена, Q10, и HGH (хормона на растежа).

8. Обсъдете с лекар допълнителен прием на хормон на растежа, който може да премахне някои признаци на остаряването.

9. Периодично прилагайте програма за дезинтоксикация на кръвта и черния дроб, най-добре 4 пъти годишно.

10. Не живейте под напрежение и стрес, грижете се за доброто си настроение. Дълголетниците винаги са хора с добро чувство за хумор.

На първо място в класацията за вредни и състаряващи ни храни е високомасленото сирене. Честата му употреба води до повишаването на нивата на холестерола и до развитието на сърдечносъдови заболявания. Същевременно обаче сиренето е чудесен източник на калций и други минерали, които не само заздравяват костите, но и ги предпазват от остеопороза и различни заболявания на централната нервна система. За съжаление медът и мармаладът също попадат в групата на състаряващите ни храни, тъй като са твърде калорични. Маслото е третият опасен продукт, но пък и то съдържа голямо количество калций и витамин А и не бива да се пренебрегва. Белият ориз също може да бъде много опасен. Най-добре е да се замени с тъмен, неолющен ориз. Същото важи и за белия хляб, който е добре да се замени с ръжен или типов. Саламите са също сред най-рисковите храни.

Враговете ни Теориите за стареенето са доста. Според една от тях прекаленото физическо натоварване и изразходване на енергия ускоряват процесите на стареене и скъсяват продължителността на живота. Кислородът е жизнено необходим, но при големите физически натоварвания той навлиза в човешкия организъм в по-голямо количество, отколкото е необходимо, при което се образуват повече свободни радикали, които увреждат необратимо клетките и водят до тяхната преждевременна смърт - така наречения оксидативен стрес. Според теорията за микроциркулацията увреждането на най-малките съдове в човешкия организъм, които образуват микроциркулацията, обуславя бързо стареене и води до смърт.

Остаряването само донякъде е въпрос на съдба. Вярно е, че е заложено във всяка клетка, но все пак човек може да влияе активно върху протичащите в нея процеси. Всичко, което ежедневно правим, се отразява върху стареенето - в този смисъл сами определяме колко дълго и колко добре ще живеем, твърди проф. Томас Киркоуд от Университета в Нюкасъл. Процесите, протичащи в човешкия организъм, може да се сравнят с тези в електрическото табло. Когато включим повече уреди, бушоните автоматично се изключват. Така инсталацията се предпазва от прегряване.

Времето, за което остаряваме, се определя от ред фактори - употреба на алкохол, тютюнопушене, начин на хранене, спортуване, стрес, депресии, образование, сексуалност. Ако човек ходи пеша по един час на ден, ще изглежда поне с 2 години по-млад. Прекаляването с алкохол състарява с година и половина. Наднорменото тегло “качва” годините, докато дългогодишното пушене увеличава биологичната възраст с над 4 години. Лишаването от сън, прекомерното излагане на слънце, липсата на плодове и зеленчуци в менюто, прескачането на сутрешната закуска, неудовлетвореността от честотата и качеството на секса са сред факторите, увеличаващи възрастта.

Спортуващите остаряват по-бавно, защото дължината на техните теломери остава почти непроменена до края на живота им, т.е. те са активни и жизнени. Не става обаче въпрос за силовото натоварване, което мнозина практикуват във фитнес залите, а за активното движение като ходене пеша, карането на колело и плуването. Според специалисти редовната 90-минутна разходка в гората ще спести на човек около 2 години. Но ако той е спортист и е подложен на тежко натоварване, ще остарее много по-бързо. Понижаването на половите хормони е в основата на остаряването. Намаляването на тестостерона при мъжа в комбинация с други вредни навици отключва обменни, сърдечносъдови и еректилни проблеми. При българите над 40-45 години този хормон намалява с около 1% годишно, което води до лошо настроение, безсъние, увиснало коремче, понижен сексуален апетит и още много други екстри.

Хенриета ГЕОРГИЕВА


Източник: www.marica.bg

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates