Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Червеното вино – Френски парадокс

...откъс: виното има значителна антиоксидантна активност, която се дължи на съдържащите се в него полифеноли: резвератрол, а също -катехини, процианидини, флавоноли, левкоантоцианидини, фенолни киселини. Въпросните фенолни съединения всъщност са с по-мощно действие от класическите антиоксиданти като алфа-токоферол /вит.Е/, аскорбинова киселина /вит.С/, каротеноидите. Виното съдържа над 800 полезни вещества ,с полезно действие върху човешкия организъм,смята се че то съдържа и ...

Виното се е появило преди около 9000 години. Още от древността е установено, че виното има лечебни свойства – Хипократ е описвал целебната сила на червеното вино при анемия и за общо тонизиране. В Европа го произвеждат от 14-15 век. В средата на 19 век се появява филоксерата – заболяване по лозята, при което много древни сортове са безвъзвратно загубени и днешното вино е много по- различно от средновековното.

Легендата разказва, че в далечна Персия, принцеса загубила благосклонността на своя баща, и, измъчвана от този факт, решила да се самоубие, като изяде купа гнило грозде. Вместо да умре, тя се унесла и след като се събудила, осъзнала, че чувствата, които я тревожели, са изчезнали и тя успяла да се сдобри с баща си, като му разкрила чудната тайна на гнилото грозде.

Качеството на гроздето се влияе от вида на почвата, климата -температура, слънчево греене, валежи. Затова, от грозде от един и същ сорт, отглеждано в два различни региона ще бъдат произведени две вина, с напълно идентични лабораторни показатели, ноабсолютно различни по качество и вкусови характеристики.

Района около гр. Тулуза във Франция се характеризира с умерена консумация на млади червени вина и, въпреки високата консумация намного наситени мазнини /от свинско, сирена, масло/, хората от този район са по-малко предразположени към сърдечно-съдови и мозъчни заболявания. Намаленае също и смъртността от тях. Този феномене известен като „френски парадокс”.В резултата на големия интерес на учените, се установява ролята на виното за парадокса.

Оказва се, чевиното има значителна антиоксидантна активност, която се дължи на съдържащите се в него полифеноли: резвератрол, а също -катехини, процианидини, флавоноли, левкоантоцианидини, фенолни киселини. Въпросните фенолни съединения всъщност са с по-мощно действие от класическите антиоксиданти като алфа токоферол /вит.Е/, аскорбинова киселина /вит.С/, каротеноидите. Виното съдържа над 800 полезни вещества ,с полезно действие върху човешкия организъм,смята се че то съдържа и почти всички витамини.


Източник: http:/zdraveya.com/

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates