...откъс: виното има значителна антиоксидантна активност, която се дължи на съдържащите се в него полифеноли: резвератрол, а също -катехини, процианидини, флавоноли, левкоантоцианидини, фенолни киселини. Въпросните фенолни съединения всъщност са с по-мощно действие от класическите антиоксиданти като алфа-токоферол /вит.Е/, аскорбинова киселина /вит.С/, каротеноидите. Виното съдържа над 800 полезни вещества ,с полезно действие върху човешкия организъм,смята се че то съдържа и ...

Виното се е появило преди около 9000 години. Още от древността е установено, че виното има лечебни свойства – Хипократ е описвал целебната сила на червеното вино при анемия и за общо тонизиране. В Европа го произвеждат от 14-15 век. В средата на 19 век се появява филоксерата – заболяване по лозята, при което много древни сортове са безвъзвратно загубени и днешното вино е много по- различно от средновековното.

Легендата разказва, че в далечна Персия, принцеса загубила благосклонността на своя баща, и, измъчвана от този факт, решила да се самоубие, като изяде купа гнило грозде. Вместо да умре, тя се унесла и след като се събудила, осъзнала, че чувствата, които я тревожели, са изчезнали и тя успяла да се сдобри с баща си, като му разкрила чудната тайна на гнилото грозде.

Качеството на гроздето се влияе от вида на почвата, климата -температура, слънчево греене, валежи. Затова, от грозде от един и същ сорт, отглеждано в два различни региона ще бъдат произведени две вина, с напълно идентични лабораторни показатели, ноабсолютно различни по качество и вкусови характеристики.

Района около гр. Тулуза във Франция се характеризира с умерена консумация на млади червени вина и, въпреки високата консумация намного наситени мазнини /от свинско, сирена, масло/, хората от този район са по-малко предразположени към сърдечно-съдови и мозъчни заболявания. Намаленае също и смъртността от тях. Този феномене известен като „френски парадокс”.В резултата на големия интерес на учените, се установява ролята на виното за парадокса.

Оказва се, чевиното има значителна антиоксидантна активност , която се дължи на съдържащите се в него полифеноли: резвератрол, а също -катехини, процианидини, флавоноли, левкоантоцианидини, фенолни киселини. Въпросните фенолни съединения всъщност са с по-мощно действие от класическите антиоксиданти като алфа токоферол /вит.Е/, аскорбинова киселина /вит.С/, каротеноидите. Виното съдържа над 800 полезни вещества ,с полезно действие върху човешкия организъм,смята се че то съдържа и почти всички витамини.


Източник: http:/zdraveya.com/