Агрокалендар на овощаря - Април.

Овощарство – агрокалендар за Април

Средната месечна температура през април за повечето райони на страната е между 11 и 13°С. Месечната сума на валежите в овощарските райони възлиза на 40-60 dm3/m2. Резките промени на времето през април са често явление. Отчитат се както отрицателни температури и снеговалежи, така и типично летни температури от 30 до 34°С. Увеличава се броят на слънчевите дни и валежите, придружени често с гръмотевични бури и градушки. През целия месец съществува опасност от образуване на слани.

През април продължава цъфтежа на ранните костилкови. Развитието на листните и цветните пъпки при всички други овощни дървета върви в пълна сила.

Какво трябва да правим в овощната градина през април?

След получаване на информация за слани от прогнозата за времето, пазете дърветата, чрез познатите Ви методи – задимяване, поливане и др. С пролетните обработки внесете азотните торове или заорете добре оборския тор, който сте разхвърляли през зимата. Костилковите дървета се нуждаят от по-голямо разрохкване, но трябва да се внимава да не се повредят корените на дърветата. Пръскайте срещу струпясване по ябълката и крушата, срещу листогризещите гъсеници и акари, крушовата плодова оса, сливовите оси, срещу съчмянката и ранното кафяво гниене по слива, череша, вишня. Осигурете си посадъчен материал за есента от бодливо грозде, червено френско грозде, лешник и смокиня, чрез заравянето на отводи. Завършва работата по засаждането на новите овощни насаждения. Завършва работата по попълването на местата на пропадналите дръвчета в младите овощни насаждения. Всички новозасадени дръвчета задължително се поливат с 20-30 дм3 вода в околостъблената чашка. Приключва работата за формиране короните на дръвчетата в новозасадените и младите овощни насаждения. Филизи се стъблото на дръвчетата в новсзасадените градини. На височина 50-60 см над почвената повърхност всички филизи се отстраняват. Своевременното провеждане на това мероприятие позволява в зоните на короните да израснат силни леторасти, от които по-късно се формират скелетните клони. Приключва резитбата за плододаване във всички райони на страната. Продължава преприсаждането на калем в короните на възрастните дървета. За по-ниските и топли месторастения тази практика приключва след третото десетдневие на месеца. Продължава засаждането на райска ябълка, облепиха, нар и смокиня на постоянно място. Подхранване с азот с изключение на ягодите, които се подхранват 25-30 дни след засаждане и беритбата на плодовете. Пролетно окопаване за подобряване на водно-въздушния режим и борба с плевелите. При засушаване се полива. Почвената влага в насажденията през периода на цъфтеж и формиране на завръзите не трябва да спада под 70% от ППВ. Пчелните семейства се транспортират от прецъфтелите към насажденията с интензивен цъфтеж или друго подходящо място. За добро опрашване са необходими поне 2-3 пчелни кошера на 10 дка овощна градина.

Със затоплянето на времето през април бързо започват да се развиват неприятелите и болестите по овошките. Възрастните оси на сливовата плодова оса летят по време, когато цъфтят раноцъфтящите сливови сортове, а възрастните на черешовата муха – при зачервяване на черешовите плодове. През месеца се извежда борбата срещу струпясването по ябълката и крушата, срещу листогризещите гъсеници и акари, крушовата плодова оса, срещу сачмянката и ранното кафяво гниене по сливата, кайсията, черешата и вишнята и къдравостта по прасковата.

 

фенологични фази

болести и неприятели

мероприятия

препарати

от зимен покой до набъбване на пъпките струпясвяне заораване на листата Акарзин - препаратът е токсичен срещу яйцата на листните въшки и педомерките
брашнеста мана дълбока резитба и изгаряне на клоните и клончетата
калифорнийска щитоносна въшка

листни въшки

педомерки

червен овощен акар

ябълкова плодова оса плитки почвени обработки
златозадка изрязване на зимните гнезда и изгарянето им
пръстенотворка изрязване на клончетата със снесени по тях яйца и изгарянето им
бяла овощна пеперуда изрязване на зимните гнезда и изгарянето им
гъботворка остъргване на яйчните купчинки и изгарянето им

от набъбване на пъпките до началото на цъфтеж

струпясвяне

Бордолезов разтвор - 1%
Купроцин супер - 0,4%
Тирам 80 ДГ - 0,3%
Силит - 0,1%
Шампион ВП - 0,3%
Дитан М 45 - 0,3%
брашнеста мана дълбока резитба и изгаряне на клоните и клончетата Байфидан 250 ЕК - 0,015%
Болеро 12 ЕК - 0,06%
Кумулус - 0,9%
Пол сулкол 80 ВП - 0,9%
педомерки

Вазтак 10 ЕК - 0,015%
Децис 2,5 ЕК - 0,03%
Дурсбан 4 Е - 0 ,1%
Нуреле Д - 0,05%
Суми алфа 5 ЕК - 0,02%
златозадка

препаратите, които са посочени срещу педомерки и листозавивачки са токсични и срещу останалите насекоми
бяла овощна пеперуда

гъботворка

ябълков молец

ябълкова плодова оса

Децис 2,5 ЕК - 0,03%
Нуреле Д - 0,05%
листни въшки

препаратите, които са посочени срещу педомерки и листозавивачки са токсични и срещу останалите насекоми
хоботници

ябълкова запетаевидна щитоносна въшка

червен овощен акар

Аполо 50 СК- 0.04% зимни яйца в началото на излюпването;
Аполо плюс 60 ЕК -0.04%; Енвидор 240 СК - 40 ml/dka рано напролет;
Омит 57 Е- 0.1%; Ортус 5 СК- 0.05% за лятно пръскане;
Паразомер- 3% за зимно пръскане; Санмайт 20 ВП - 0.05%; Талстар 10 ЕК - 0.03%.

.