Основните мероприятия през месец май включват опазване на културите от болести и неприятели.

При житните култури трябва да се направят обследвания за да се установи дали има брашнеста мана, листни и стъблени ръжди, септориоза, листни въшки, житни мухи , , пиявици и най-вече житни дървеници. След завършването на обследването от селскостопанските производители и след констатирането на факта, че болестите и неприятелите са достигнали праговете за икономическа вредност, то тогава трябва да започне и съответната химическа борба.

При царевицата и слънчогледа основните мероприятия включват мерките за опазване от плевели в началния етап на развитие. Мерките включват третиране с хербициди или двукратно окопаване и загърляне. С първото окопаване е добре да се извърши и азотно подхранване.

При памука и фъстъците трябва да се изберат подходящите хербициди, които се внасят:

  • след сеитба, преди поникване на културата;
  • или вегетационно.
  •  

    При избирането на един от двата начина на използване на хербицидите трябва да се отчете фазата на развитие на културата и фазата на плевела.

    При тютюна преди изнасяне на разсада на полето направете поредното пръскане с инсектициди, които действат едновременно на тютюневия трипс и листните въшки. Използвайте следните инсектициди – Би 58 – 200 мл/дка , Вазтак 10ЕК – 30 мл/дка, Нуреле Д - 70мл/дка и др. Непосредствено преди разсаждане на тютюна можете да приложите следните почвени хербициди: Гоал 2 Е – 100 мл/дка, Девринол 4 Ф – 400 мл/дка, Кобра 33 ЕК – 400 мл/дка и др.