Важни мероприятия през месец юли:

 

През юли настъпват летните горещини и зеленчуците изпитват все по-често остра нужда от вода, Земеделските производители трябва да се правят плитки окопавания след всяка поливка. Така рохкавият повърхностен слой намалява изпарението на водата от почвата и се удължава периода между отделните поливки. Трябва да се спре поливането на лука за глави, дините и пъпешите.

Земеделските производители не бива да окопават дълбоко освободените зеленчукови лехи от ранните пролетни култури като краставици, тиквички, ранни картофи и др. Тези лехи трябва да се разрохкват леко за да се запази структурата и влагата на почвата.

Сеитбата на зелен фасул за късна консумация и за консервиране трябва да стане преди 15 юли, за да може се осигури нормална реколта от него. Най-важните грижи при фасула са напояването и окопаването. Когато започне цъфтежът на фасула трябва да се спре окопаването, защото цветът му много лесно опадва.

Необходимо през юли патладжаните да се подхранят два пъти с листен тор, който да съдържа по равни количества трите основни хранителни елемента – азот, фосфор и калий. Това мероприятие се прави, когато искаме те да са едри и сочни.

При краставиците поливането и торенето са едни от най-важните мероприятия през юли. Краставиците са топлолюбива култура и затова не трябва да се поливат със студена чешмяна вода. Трябва да се създадат условия за поливане с престояла вода. Колкото по-рано се откъснат плодовете на краставицата, толкова по-бързо ще се развиват следващите. За семе трябва да се оставят плодовете на един цял корен. Краставиците трябва да се отрязват с нож, а не се късат с ръка.

Доматите през юли трябва да се поливат по-често и по-обилно. През юли почвата се засушава по-бързо. Започва масовото зачервяване на доматите. Най-добре е да се полива веднъж седмично. Когато се забележи, че най-долните листа на доматите са заболели, то те трябва да се премахват веднага, за да не се разпространи заболяването върху цялото растение. Това благоприятства и по-доброто огряване на първия завръз от слънцето. Когато  листата са здрави, те не бива да се премахват.

В края на месец юли или началото на август трябва да се засява зимната ряпа. В период на засушаване е добре няколко дни преди сеитбата мястото да се полее, за да се може да се ускори поникването.

През месец юли се прибира лука. Той е узрял и готов за прибиране, когато шийката на лъжливото стъбло до луковицата омекне и листата започнат да полягат. Този признак показва, че растежът на луковиците е завършен, а външните люспи вече са добили характерния си червеникав цвят.

В началото на месеца трябва да се засади късния алабаш, късното зеле и карфиола. Те се засаждат при междуредово разстояние 60-70 см, а вътре в реда на 50 см. След разсаждането трябва редовно да се плеви, окопава и полива. Когато предшественикът на зелето не е торен основно, то е добре да се внесат по 2-2,5 т/дка угнил оборски тор, 40-50 кг/дка суперфосфат и 15-20 кг калиев тор. Торовите норми се определят в зависимост от планирания добив и резултатите от химичния анализ на почвени проби.

Късните краставици и тиквички, за есенно производство, се засяват през втората половина на юли.

Трябва да се водят постоянни наблюдения за поява на кафяви листни петна, картофена мана по доматите, на кубинска и брашнеста мана по краставиците и други растения от семейство тиквови. Много опасно заболяване за пипера е маната, която се проявява в две форми - коренова и стъблена. Опасни са и листните въшки, които вредят не само пряко, но и косвено, защото пренасят различни вирусни болести. Трябва да се наблюдава популация на земните бълхи, защото те могат да унищожат разсада за късното зеле.

Борба с по-важните болести и неприятели по зеленчуците:

Сухото и горещо време благоприятстват появявата на брашнеста мана по доматите, пипера и патладжана. Срещу нея се пръска 2-3 пъти през 10-14 дни с Анвил-0,05%, Тилт-0,015%, Рубиган-0,03% и др.

Патладжаните, картофите и средноранните домати се пръскат срещу колорадски бръмбар с Калипсо – 10 мл/дка или с Циперкал 100 ЕК – 25 мл/дка – при масово излюпване на ларви от първа възраст.

В края на месеца се увеличава плътността на паяжинообразуващите акари при пипера, патладжана, доматите, краставиците, което налага да се направят 2-3 пръскания през 7-10 дни с Морестан-0,05%, Митак-0,3% или Талстар-0,3%.

Следи се за поява на листни въшки по бамята, срещу които се пръска с Хостаквик-0,1% или Ланат-0,1%.

Морковите, магданозът и целината се пръскат срещу листен пригор и листни петна 2-3 пъти през 7-14 дни с 0,3% Пероцин. Преди пръскането магданозът се орязва.

Когато чушките на фасула за зърно започнат да пожълтяват, се пръска срещу фасулевия зърнояд с Актелик-0,15%, или Ортен-0,1%.

, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));