Основните зеленчукови култури - домати, краставици, пипер, патладжан и зеле се отглеждат чрез разсад. Семената за произвеждане на разсада се засяват в началото в февруари. Използвайте само обеззаразени сертифицирани семена. Засявате семената на обеззаразена торопочвена смес. В парниците или помещенията, където отглеждате разсада е необходимо да поддържате оптимален температурен и влажен режим според изискванията на културата.

През февруари при подходяща влажност на почвата трябва да се оформят лехи и да започне засаждането на лука от арпаджик. Подготвят се лехи широки 100-110 см. Всяка леха се разделя с бразди широки - 50-60 см. Най-оптималния срок за засаждането е от 25 февруари до 1 март. Използва се стандартен арпаджик с диаметър на луковичките от 8 до 22 см.

При чесънът оптималния срок за засаждане е през втората половина на февруари. Засаждането става по схеми и разстояния както при лука. Най-подходящата дълбочина за засаждане е 5 см.

Борбата със сечене по зеленчуковия разсад трябва да се провежда редовно. То се среща при всички зеленчукови разсади, но в различна степен. Особено податлив е пиперът.

Причинители на сеченето могат да бъдат:

  • различни почвообитаващи гъби (истинско сечене);
  • неблагоприятни климатични условия - високи или ниски температури;
  • преовлажняване на почвата;
  • завишени дози на азотни торове и др. (лъжливо сечене).
  • Към края на месеца засейте на открито граха, лука, морковите. Продължавайте рътенето на ранните картофи.

    , fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));