Биоземеделие.Отглеждане на био спанак.

Спанакът произхода от Мала Азия. Днес се отглежда във всички страни с прохладен климат. Той е студо устойчиво растение, има къс вегетационен период, което го прави много ценен зеленчук.

Спанакът е едногодишно растение. Кореновата му система е слабо развита, а стеблото преди преминаване на яровизацията е силно скъсено. Големината на листата и листната розетка зависят от плодородието на почвата, водния режим и др.

Растенията биват мъжки и женски. Мъжките са по-слабо облистени, по-жълтеникави и по-рано умират.

Те са разположени върху връхната част на централното стебло и разклоненията. Женските цветове са събрани на групи в пазвите на листата и са разположени също върху връхната част на централното стебло и разклоненията. Спанакът се опрашва главно чрез вятъра. Семената са матово зелени с грапава повърхност и запазват кълняемостта си 3-5 години.

Спанакът е студеноустойчиво растение. Семената му започват да никнат при 2-3 С. Зимуват добре,измръ зват само върху леки почви и открити за вятъра места, където се издухва снегът.

Спанакът не е много взискателен към интензивността на светлината, затова листата нарастват добре и през по-късните есенни месеци.

През началната фаза на развитие спанакът е много взискателен към почвената влага. Полива се чрез теча ща вода или чрез дъждуване.

Спанакът се отглежда като предкултура на средно ранните пипер, домати, патладжани, каба лук, целина и др. Най-ранният есенен спанак, засят през втората половина на август, се отглежда след ранни картофи,ди ни, пъпеши и лук. При такава сеитба реколтата се прибира през октомври-ноември. Спанакът за пролет но производство, засят през октомври се отглежда след късен зелен боб, късни домати, пипер и др.
При благоприятни условия на растеж спанакът е готов за прибиране 35-40 дни след поникването.

Спанакът се сади върху топли , слънчеви места. За да даде добра реколта той трябва да расте бързо. За око ло пет седмици излизат първите подходящи за бране листа и след още две-три седмици спанака е готов за бране. Ако не се обере на време, започва семеобразуване.

За да имаме спанак през цялото лято, можем периодично да засяваме на всеки три-четири седмици, когато Луната е в Риби.

На декар се засяват 2-2,5 кг семена на дълбочина около 3 см и разстояние 25 см между редовете. Спанакът се окопава 1 -2 пъти и не се прорежда.

Спанакът се прибира на ден ЛИСТ, асцедентна Луна, чрез отрязване на стеблото под розетката с мотика или чрез изскубване. Това става сутрин, след като се вдигне росата. Мокрия спанак лесно се запарва.

РОСИЦА АЛ. ДИМИТРОВА

БИОДИНАМИЧНИ З Е Л Е Н Ч У Ц И

Превод от английски език ВЕРА ГЮЛГЕЛИЕВА

Изготвил: ПЕТЪР ИВАНОВ РАЙЧЕВ препис от книга


Източник: Биоземеделие