Полезна информация за лозите.Сортът Кардинал - ценен ран десертен сорт грозде.


Сортът Кардинал произхожда от Калифорния (САЩ). Получен е от кръстосването на сортовете Фламе Токай и Алфонс Лавале през 1939 г. от селекционерите Елмер Снайдер и Франк Хермон. Много бързо е бил разпространен в САЩ, след това в Италия, откъдето е пренесен в останалите европейски страни. В България започва да се разпространява от 1960 г.

Листът е голям, средно нарязан, пет- до триделен, отгоре гол, гладък, лъскав, отдолу със слаб мъх и четинки. Опашният вряз е отворен, сводест. Дръжката на листа е средно дълга, слабо виненочервено оцветена, на ивици.

Гроздът е средно голям до голям, коничен, полусбит до рехав. Дръжката му е дълга, дебела, жилава. Средната маса на един грозд е около 280 г.

Зърното е едро, сферично, понякога сплеснато към върха или ръбесто. Кожицата му е средно дебела, крехка, тъмновиолетова, на ивици. При добро узряване е почти синьо-черна. Към дръжчицата зърното е по-слабо оцветено, понякога зелено. Консистенцията му е месеста, твърда, хрупкава. Вкусът е приятен, при пълна зрелост слабо мискетов. Средната маса на едно зърно е около 8,5 г. В едно зърно има 1 до 3 семена.

Сортът Кардинал се отнася към групата на ранните сортове грозде. Гроздето му узрява около средата на август.

Лозите се отличават със силен до буен растеж, с много добра родовитост и добивност. При стъблени формировки най-добре е резитбата да се извършва само на чепове с по 2 очи. При много буен растеж е необходимо да се оставят и стрелки с по 5-7 очи. Добивът от лоза е 6-8 кг, а от декар - около 1500 кг. Подходящ е за асмовидно отглеждане.

Сортът Кардинал е склонен към изресяване и милерандаж, което се проявява при неблагоприятни метеорологични условия или когато лозите са вирусно заразени. При дъжд или напояване по време на узряването зърната се напукват.

Сортът Кардинал е много чувствителен на оидиум при повишена влажност. Има добър афинитет с подложките. Подходящи за него са подложките Шасла X Берландиери 41 В и Берландиери X Рипария Кобер 5 ББ. Слабо устойчив е на ниски зимни температури и след измръзване лозите имат малка възстановителна способност, Подходящи за отглеждането му са достатъчно богатите, свежи , леки и топли почви в райони с по-висока температурна сума.

По механичен състав на гроздето Кардинал е типичен десертен сорт. Кожицата и семената заемат малка част от масата на зърната. При консумативна зрелост съдържанието на захари е 13-14%, а на титруеми киселини - 7-8 г/л. Гроздето има много добра транспортабилност и съхраняемост след беритбата. Запазва се свежо върху лозите дълго време след узряването.

Сортът Кардинал е един от най-широко разпространените едроплодни ранозрели десертни сортове в света. През последните няколко десетилетия той заема голям дял на международните пазари. Може да се отглежда при надморска височина до 500 м.