Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Листериоза по зайците

Кой е причинителят на листериозата по зайците?

Причинителят на листериозата е бактерия, наречена листерия. Под форма на заразоносителство листерии се установяват в плъхове, мишки, диви зайци и птици. Листериите се излъчват с изпражненията, урината, млякото, изтеченията от половите органи при аборти и т.н. От листериоза боледуват зайците от всички възрасти, но най-често бременните зайкини. От листериоза боледува и човекът, ето защо при обслужване на болни животни вниманието трябва да бъде повишено.

 

Как протича болестта листериоза по зайците и как се води борба срещу нея?

При бременните зайкини листериозата протича най-често остро. Те заболяват обикновено през втората половина на бременността. След трескаво състояние с повишена телесна температура животните абортират. От матката изтича кафеникава, лошо миришеща течност. Трескавото състояние може да се прояви и без аборт-само с безапетитие, апатия и смърт след 3-4 дни. Протичащата както с аборт, така и без аборт листериоза завършва със смърт. Болестта може да се развие много бързо (свръх остра форма), както и много бавно - понякога атипично или скрито(плодовете умират в ранна бременност без видими промени в поведението на болните животни).

В стопанството където има листериозни аборти, заболяват и новородените зайчета. Малките скоро след раждането умират, а тези, които живеят 4-5 дни, обикновено показват нервни признаци (плавателни движения с краката, извиване на главата назад и т.н.).

Необходимо е болните от листериоза зайци веднага да бъдат изолирани, някои от тях да бъдат изпратени, чрез ветеринарен специалист за изследване. Помещението в което са отглеждани трябва да се дезинфекцира. При доказване на болестта листериоза, болните зайци се унищожават, а здравите се третират с антибиотици, към които причинителят на болестта е най-чувствителен.

 

За да се избегне заболяването на зайците от листериоза е необходимо:

  • животните да бъдат поставени в хигиенични помещения в които да бъде прекъснат достъпът на плъхове и мишки;
  • да се избягва даването на силаж, а също и на фураж, който е замърсен от плъхове и мишки.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates