Растителна защита

Растителна защита на земеделските култури.Черно гниене по лозата.


Признаците на черното гниене се развиват рано напролет по всички вегетативни части на лозата.

По листата се образуват кафяви, закръглени до ъгловати петна с размери 2-3 мм в диаметър и синьо-черна ивица по периферията. В центъра на петната се наблюдават тъмнокафяви пикнидии. По зелените леторасти, листните дръжки и дръжките на зърната се образуват продълговати, ланцетовидни петна, които в средата избледняват и се изпъстрят с тъмни пикнидии. По зърната , още преди зреенето, първоначално се образува светлокафяво петно, което нараства и става интензивно синьо, по-тъмно в средата и по-светло към периферията. За няколко дни петното обхваща цялото зърно, което почернява, добива син оттенък и се мумифицира. Промените настъпват за 3-4 дни. Впоследствие зърната окапват.

Черното гниене по лозата се причинява от гъбата Guignardia bidwellii (Ell. Viala Ravaz). Най-чувствителни към черното гниене са леторастите с височина 10-20 см и младите листа, а чепките - в периода от цъфтежа до големина на зърната около 1 см.

Борба с черно гниене по лозата

Срещу черното гниене не се провеждат самостоятелни пръскания, тъй като развитието му се ограничава от фунгицидите, използвани срещу маната по лозата. При появата на черно гниене е необходимо да се събират и унищожават заразените части. При силното развитие на болестта добър резултат се получава при третиране с Микал флаш - 0,3%. Силно чувствителни към черното гниене са сортовете Каберне совиньон, Ризлинг и Кардинал.