Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Присаждане на пъпка (окулиране)

Растително защитни мероприятия в овощната градина.Техника на окулиране.

Началото на операцията

окулиране започва с направата на Т-образен разрез (нарез) върху подложката.

Той се прави в основата на дивачката, която не бива да е по-дебела от 3-4 см на височина между 4 и 6 см от почвата в следната последователност:

  1.  Първо с овощарско ножче се прави дъгообразен (като полумесец) напречен разрез (перпендикулярно на стеблото), дълъг 1-1,5 см.
  2. След това се прави надлъжен разрез (по дължината на стеблото), който започва от долу нагоре и трябва да завърши в средата на напречния разрез. Дължината му се фиксира предварително и трябва да е не по-малко от 2-2,5 см, за да може по-късно щитчето да се вмъкне в него. Когато стигнете до направения вече напречен нарез с ножчето, наклонете острието леко вляво и вдясно за да отделите кората. С тъпата страна на острието доотворете гнездото, така че да може да се вмъкне щитчето с пъпката от калема. За изрязване на пъпка с щитче се избира добре развита и оформена пъпка от средната част на калема. Връхните не са добре развити, а тези от основата има вероятност да са цветни. Изрязването на щитчето започва на 1-1,5 см от основата на пъпката, започва плавно и внимателно като се стигне до пъпката ножчето леко се вдълбава, след което отново се изправя и завършва на 1 см над пъпката. Готовото щитче, на което сте оставили поне 1 см от листната дръжка се вкарва в Т-образния разрез.
  3. След като щитчето е вече вмъкнато в Т-образния разрез, по най-бързия начин присаденото място се превързва стегнато с лико (манила) или с полиетиленова лентичка. Привързването става отдолу нагоре, като не се прави възел, а късият край се оставя затиснат под дългия, с който правите стегнати спираловидни навивания.
  4. Като стигнете до щитчето с листната дръжка го прескачате, но така че под и над него да не влиза въздух и продължавате нагоре, докато стигнете малко над напречния нарез. Там правите бримка, като оставяте една намотка свободна и в нея вкарвате края на превръзката, след което издърпвате до стягане. С това процедурата е приключена.

Има няколко основни правила, които също трябва да знаете за да се радвате на успешно присаждане. Ето и най-важните от тях:

  • калеми се вземат само от здрави растения, без признаци на вирусни болести;
  • овощарското ножче трябва да е добре подострено;
  • присаждането се прави сутрин рано - до 10 часа или късно следобяд, когато времето е хладно, по изключение може да става и през целия ден при облачно време;
  • работи се бързо, за да няма възможност прорезите върху подложката да се окислят и да потъмнеят.

Около две седмици след присаждането се прави проверка на присадената пъпка. Пъпките, които са се прихванали добре се познават по опадалите листни дръжки (или падащи при леко докосване) и свежите щитчета. Не прихванатите пъпки могат се познават по изсъхналите щитчета и здраво закрепените листни дръжки, които не се откъсват дори при по-силно дърпане.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates