Отглеждане на моркови, магданоз и пащърнак

Предпосевната обработка и особено профилирането на почвата при морковите, магданоза и пащърнака са твърде специфични.

Те са обусловени от биологичните особености на растенията да формират продуктивните си органи (за които се отглеждат) в почвата. Ето защо е необходимо с тези мероприятия да се създадат условия на оптимален воден, въздушно-газов и топлинен режим за кореноплодите. Ако е пропуснато есенното торене с минерални торове или с добре разложен оборски тор, това може да се направи с предсеитбената обработка на дълбочина 25 см. След това почвата се профилира с машини, с плуг или на ръка (на малки площи) на бразди с височина 20-25 см, широчина 30 см и разстояние между браздите 50 см. Профилирането на почвата на бразди осигурява по-доброто й огряване и дрениране, и оптимално нарастване на кореноплодите.

Върху предварително заравнените бразди се засява на дълбочина 2-3 см, редово на 15 см между редовете или разпръснато, с посевна норма 0,600 кг семена на декар. Желателно е, особено когато се използват рътени и яровизирани семена, посевите да се покриват (мулчират) с тънък слой добре разложен оборски тор. С мулчирането се осигурява по-добро затопляне на лехите, запазва се влагата и се осигурява по-бързо поникване на семената, а също така и подхранване на младите растения.

Морковите за ранно производство се засяват в средата на февруари за южните райони и в началото на март за оставалите. В същите срокове се засяват магданозът и пащърнакът. Средно ранните сортове се засяват в началото на март, а морковите за съхранение през зимата - през април. Грижите за посевите през вегетацията започват с плевенето. Ако се закъснее, плевелите изпреварват културните растения и ги засенчват и задушават. Желателно е посевите да се плевят, а не да се пръскат с хербициди, които са вредна и се натрупват и задържат в кореноплодите. След това посевите се окопават, поливат се и се плевят редовно. Засушаването, макар и за кратък период, влошава качеството на кореноплодите. Морковите за връзки се прибират, когато кореноплодите имат диаметър 1,5 см. За съхранение през зимата се прибират през октомври. Листата на магданоза се изрязват периодично и след това посевите се подхранват с минерални торове (по 15 кг калиев сулфат и суперфосфат и по 10 кг/дка амониева селитра) или с течен минерален тор и се поливат обилно. Посевите от пащърнак се прореждат, когато растенията имат кореноплоди над 3 ,5 см, от които се правят връзки. Кореноплодите за пазара и за консервиране се прибират през октомври, но посевите могат да презимуват на полето през зимата без повреди.