Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Изборът на млекозаместител определя нивото на развитие на телетата

Изборът на млекозаместител определя нивото на развитие на телетата.

Когато става въпрос за хранене на телетата, на пръв поглед всичко изглежда лесно - смесваме млякото на прах с вода.

Процесът на този тип хранене обаче има своите специфики и не трябва да бъде подценяван, защото отглеждането  на здрави и високопродуктивни животни стартира с ранния етап на хранене. Прецизният избор от страна на фермера е предпоставка за добри бъдещи резултати в стопанството.


Храненето на телета във фермата трябва да има следните цели:

- Поддържане на телетата в отлично здраве
- Добър резултат по отношение на растежа
- Лесен преход към хранене с фуражи след отбиване на телето и правилно развитие на търбуха.

Различните източници на протеин в млекозаместителите, водят до различни нива на ефективност

Темповете на растеж на телетата се регулират от дневния прием на протеин и енергия, като животните под 3 седмици си набавят от млякото всички важни елементи. Затова е важно консултантът по хранене да се насочи към конкретен заместител на мляко, който да е съобразен с поставените цели и прилаганата в стопанството хранителна дажба.  Млекозаместителите  са разнообразни, с  вариращо  съдържание на протеини и мазнини, и ще имат различно ниво на ефективност по отношение на растежа. Необходимо е да се подбере продукт според програмата на хранене във  фермата,  за да се развие максимално потенциала за растеж на телетата.

Включените в млекозаместителите източници на протеин могат да бъдат много различни и имат определящо значение за цена на продукта. Трябва да се знае, че растителните протеини не са добри протеинови източници за малки телета и следва да се избягват.

Да се определи коефициентът  цена / прираст на млекозаместителя


Качеството на млекозаместителите зависи от съдържанието на млечни протеини – необходимо е да бъде минимум 50% според приетите изисквания за изхранване на телета от 1-ва седмица. Най-важният източник на млечни протеини е обезмасленото сухо мляко и млечната суроватка. Разбира се това прави заместителя по-скъп, но при избора на продукт е важно да се търси баланс – компромисът с качественото хранене на телето може да компрометира развитието му и бъдещите резултати. Тогава следва да си отговорим на въпроса: Струва ли си рискът при избор на евтин млекозаместител за по-ниско тегло, по-лошо здраве и по-ниска производителност?

Друго, на което е необходимо да се обърне внимание, е добавянето на стартер към храната на младото теле. Това ще увеличи добрите възможности за развитие на търбуха, привикване към поемане на суха хранителна маса и растеж на животното.

Правила за отбиване – минимизирайте стреса

Въпросите са много - кога трябва да се отбиват телетата, как да става това, кой процес на отбиване ще гарантира качествено развитие? Стандартният отговор е, че отбиването започва още в първите дни след раждането. Най-важното обаче, на което е задължително да се обърне внимание, е да не се натрупва стрес в животното. Не бива отбиването и преместването на телето да се случват едновременно, защото ще повлияе на храненето, кондицията и растежа. Необходимо е тези промени да стават на етапи, с подходящи интервали помежду им – поне една седмица.

Друго условие е свободният достъп до вода, чийто прием увеличава приема и на стартерните продукти.

На българския пазар има висококачествени немски млекозаместители, които отговарят на всички изисквания за високо качество и ефективност по отношение на растеж, добро развитие и здравен статус на младите животни.

Стартерен фураж за телета – високо съдържание на усвоими въглехидрати, които спомагат развитието на румена – предпоставка за добрия фуражен прием в бъдеще. Продуктът е с оптимално съдържание на протеин и отлични вкусови качества, което гарантира приемането с охота и от най-малките теленца. Съдържа специално обработено ленено семе Wisan® Omega, чийто съставки защитават чревните стени и действат благоприятно на храносмилането. Ленената суровина е допълнителен източник на Омега-3 мастни киселини, които помагат за укрепване на имунитета и влияят благоприятно на здравния статус. Препоръчително е включването на стартерен продукт към храненето с млекозаместител от първата седмица.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates