Растително защитни мероприятия в зеленчуковата градина.Борба с брашнестата мана по краставиците със сода за хляб.

От брашнеста мана

страдат много растения: краставици, грозде,тиквички, лук, рози, ябълки и др. Това е гъбно забиляване, което се проявява като бял налеп по листата и плодовете. Появата и разпространението на болестта зависят от условията (мрачно, облачно и дъждовно време), лошо проветряване в оранжериите, чести поливки, засенчване.

Борбата с болестта се провежда както профилактично, така и когато тя вече се наблюдава по растенията.
За борба ще посочим няколко съставки от домакинството: като вода, сода за хляб и тоалетен сапун. В топла вода се разтварят 3 супени лъжици сода. Сапунът (50 г) трябва предварително да се размекне в отделен съд и след това се прибавя към водата. Всичко това се смесва добре и с помощта на пръскачка растениятасе пръскат .
Действие: содата има мощни антимикробни свойства, увеличава добивите и подобрява вкуса на плода.
Пръскането може да се извършва веднъж на всеки 10-15 дни профилактично. Ако има силна поява на брашнеста мана е препоръчително да се направи 6-кратна обработка, по един път на 7 дни.
Друга рецепта за профилактично пръскане срещу брашнестата мана е с 5 супени лъжици сода за хляб разтварени в 10 литра вода, към тях се прибавят 20 мл течен сапун. Първото пръскане се извършва преди цъфтежа, а след това 3-4 пъти с интервал от 7-10 дни.

Внимание: содата може да причини изгаряне на листата на растението, което ще доведе до стресова ситуация и опадване на цветовете. Не пръскайте краставиците със сода за хляб повече от веднъж на два дни. Пръска се се само сутрин (преди 9 часа) и вечер (след 19 часа).