Зайцевъдство

Начин на хващане и носене на заека

Полезна информация за зайците - начин на хващане и носене на заека. Важен момент при работата със зайците е начинът на хващането им.

Прочети още...

Отглеждане, хранене и размножаване на зайци

Отглеждане, хранене и размножаване на зайци

Едно от най-популярните домашни животни е заекът. И днес заешкото месо се цени много, тъй като е сочно, лесно смилаемо и с високи вкусови и диетични качества.

Прочети още...

На каква възраст да ваксинираме зайчетата

Полезна информация за животните.На каква възраст да ваксинирам зайчетата.

 

На каква възраст да ваксинирам зайчетата

Прочети още...

Рецепти за мешанки за зайци

Полезна информация за животните. Достъпни рецепти за мешанки за зайци.

 belgijski velikanПредлагаме ви 5 варианта на мешанки, които може сами да приготвите за зайците си

1. Тиква и картофи

Сварете картофите (може и с обелките) и тиквата. Тиквата може да замените и с тиквички, но за тях е още рано. Намачкайте сварените зеленчуци.

Не изливайте водата - тя е богат бульон на микроелементи

Към намачканите тиква и картофи добавете смески - трици. Добавете и 2-3 супени лъжици сол. Всичко това разбъркайте добре в леген или кофа. Ако имате, може да добавите и месокостно брашно. А за да се увеличи нивото на витамините, добавете още коприва и детелина - начукана. Калият в мешанката ще осигурите, като сложите креда или натрошени препечени яйчени черупки, но в малки количества.

2. Сламена мешанка

Основата на този вариант е царевичакът или сламата, които предварително също сте начукали и с които сте напълнили кофа. След това попарете фуража и го оставете да престои в продължение на около 10 часа. За да овкусите грубите фуражи настържете на ренде захарно цвекло или тиква (през лятото може и тиквички). Смесете всичко много добре. Задушената слама трябва да бъде половината от общото количество. За да се увеличи процентът на калориите, добавете не по-малко от една чаша гранулиран фураж на една кофа. После посолете с няколко супени лъжици сол мешанката. Всички компоненти се смесват добре до получаване на хомогенна маса.

3. От кухненски остатъци

Когато готвите, заделяйте всичко, което остава. Това може да са обелки и парчета от картофи, цвекло, моркови, външните листа от зеле, лук и др. Сварете добре кухненските остатъци

Към тях добавете трици. Зайците не са любители на мазни хани, но ще им хареса, ако овкусите варената гъста каша с бульон - също от вашата трапеза при приготвянето на супа. При този вариант сол не се добавя. След това нарежете сгъстената каша на парчета и леко ги запечете във фурната. Така ще разполагате с вкусни хрупкави зеленчукови бисквити за зайците си. Ако количеството е по-голямо, може да го замразите във фризера и в следващите дни да го изпечете.

4. Въз основа на настъргано цвекло и зърнен фураж

Задушете в малко количество настъргано на ренде захарно цвекло. Добавете по-едро натрошените зърнени фуражи - подходящи са пшеница, царевица, ечемик или овес. Съотношението цвекло - зърнен фураж е 25% - 75%. Препоръчително е да се добави месокостно брашно в размер на 1-2% от общото тегло, витамини под формата на коприва или специални добавки.

5. Мешанка въз основа на силаж

Запарете трици и сено и същото количество силаж. Може да се използва като добавка суроватка, смлян варовик, смлени черупки от яйца, костно брашно. Солта, съдържаща се в силажа, ще бъде достатъчна, така че не е необходимо да осолявате.


Още за животните:
Източник: Български фермер