Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Ако храните правилно зайците, ще продавате и повече месо - Зайцевъдство

Полезна информация за зайците.

Хранете правилно зайците и ще продавате и повече месо

При интензивно отглеждане на минимум 50 майки годишната печалба може да достигне до 7500 лв

Асен Станков


Зайците се характеризират

с висока плодовитост и скорозрелост. От отглежданите у нас породи - Бял Новозеландски, Калифорнийски, Бял Бисер и хибрида ЦИКА, от една майка годишно се получават от 48 до 56 зайчета. На 90-110 дни малките достигат 2,3 - 2,5 кг живо тегло. Бременността продължава 30-32 дни и 7 до 10 дни след озайчването майките биват заплождани отново, така че в определен период от време те са едновременно и бременни, и лактиращи.
Заешкото месо се отнася към белите меса. Притежава високи хранителни и диетични качества, с ниско съдържание на холестерол (2,5 мг в 100 гмесо) и е много подходящо за деца, възрастни и болни от сърдечно-съдови заболявания. Консумацията на заешко месо непрекъснато нараства, то се предлага вече и в големите търговски вериги.
Основен фактор за реализиране на добри продуктивни показатели е храненето на зайците. Препоръчва се хранене с целодажбени комбинирани фуражи. Най-добре е да се използват два вида фуражни смески: за родители и за растящи зайци – подрастващи и за угояване.


ЗАВОДСКИТЕ КОМБИНИРАНИ ФУРАЖИ ЗАДОВОЛЯВАТ ПОТРЕБНОСТИТЕ


на зайците от всички необходими хранителни вещества в т.ч. витамини, макро- и микроелементи. Освен това в тях се съдържат кокцидиостатични средства, които предпазват животните от кокцидиоза, пробиотици, пребиотици и др. Комбинираните фуражи за зайци се произвеждат в гранулиран вид с диаметър на гранулата 3-5 мм и дължина 6-12мм. Брашнестата смеска води до храносмилателни разстройства и дихателни проблеми. Зайкините майки консумират от 250 до 600 г фураж на ден в зависимост от броя на родените зайчета, а когато са в почивка - по 40 г/кг живо тегло. Според последните европейски препоръки не е необходимо влагане на коксидиостатик при зайците родители поради риск от намаляване на плодовитостта им.


ЗАЙЦИТЕ ЗА УГОЯВАНЕ СЕ ХРАНЯТ НА ВОЛЯ


Тъй като те консумират предимно следобед и вечерта, необходимо е в края на деня да се залага достатъчно храна. В резултат на купрофагията(изяждане на нощните изпражнения) зайците оползотворяват по-добре грубите фуражи. Смяната на комбинирания фураж от подрастващи към угояване трябва да става много внимателно и постепенно в продължение на 4-5 дни.
В любителските и малките фамилни ферми може да се използват наред с пълноценните комбинирани фуражи и сочни фуражи като цвекло, тикви, моркови и други или пък доброкачествено люцерново сено. Водата трябва да се дава на воля,като задължително трябва да бъде чиста и да се сменя всеки ден или да се използват нипелни поилки.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates