Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Поене на зайците - Зайцевъдство

Полезна информация за зайците.Поене на зайците.


Голямо значение за храносмилането има правилното и организирано поене на зайците. Водата е важна съставна част на тялото. В тъканите на организма на заека тя заема около 70%. Водата е необходима като разтворител на хранителните вещества, които заекът приема. Недостига на вода зайците понасят по-трудно, отколкото недостига на фураж.

Младите зайчета се нуждаят от повече вода, понеже процентът на течностите в техния организъм е по-голям в сравнение с възрастните, а и обмяната на веществата протича по-интензивно.

Голяма е нуждата от вода при бременните и лактиращите зайкини. Често пъти при липса на вода в момент на озайчване зайкинята, за да утоли жаждата, породена от нарушение на водния баланс, изяжда малките си. Незадоволяването на заека с вода се отразява отрицателно върху състоянието му, води до лошо усвояване на фуражите и го предразполага към различни заболявания.

Между любителите зайцевъди съществува неправилното разбиране, че зайците могат да не се поят. Това е крайно неправилно и често може да бъде причина за тежки заболявания на зайците.

Смята се, че на заека е нужно около 300 гр. вода за денонощие. Количеството на необходимата вода зависи от фуражите. При употреба на сочни фуражи нуждата от вода е по-малка. При хранене на зайците с гранулирани пълнодажбени фуражи нуждата от вода е по-голяма. Най-добре е в такива случаи в зайцефермата да бъде организирано автоматично поене. Тогава зайците приемат толкова вода, колкото е необходима за правилното протичане на всички жизнени процеси. Ако на фермата няма автоматични поилки, зайците се поят 2 пъти на ден - сутрин и вечер преди хранене, а през топлите летни дни - 3 пъти на ден.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates