Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Пчеларство

Медена диета прави чудеса, топи фигурата за дни

Всеки иска стройна и привлекателна фигура. През летните месеци сякаш това желание се засилва стремглаво. Мнозина от нас търсят ударни диети, с които да свалят някое килце бързо.

Можем ли все още да се гордеем с качеството на българските пчелни медове

Пчеларство.

Можем ли все още да се гордеем с качеството на българските пчелни медове?

Доц. д-р Боян Първулов

Международен проект стимулира модернизацията на пчеларския сектор в Черноморския регион

Пчеларство.Международен проект стимулира модернизацията на пчеларския сектор в Черноморския регион.

Нов международен

Как да увеличим бързо пчелина си

Пчеларство. Как увеличавам бързо пчелина си. Полезно за тези пчелари, които искат сами да намалят загубите си без да закупуват отводки и майки

Мико Миков, с. Равнище, Тетевенско

Борбата с вароатозата има много тънкости и подходи за решаване

Борбата с вароатозата има много тънкости и подходи за решаване

Доц. д-р Боян Първулов


И тази пролет, в нашата страна, измряха хиляди пчелни семейства, поради ниската пчеларска култура на пчеларите. Вече над 40 години говорим и пишем за едно особено тежко икономическо заболяване на пчелните семейства, наречено вароатоза. Причината е, че повечето пчелари са учили пчеларството от дядо си или от по-стари пчелари, които не обичат да четат и мислят, че всичко им е известно. В това е цялата беда. Пчеларската наука постоянно се развива и обогатява. Това което вчера е било истина днес вече е остаряло. Трябва постоянно да се следят новостите в пчеларската наука.
Пчелното семейство има нужда от човека най-вече за борба с вароатозата. Иначе човекът със своята постоянна намеса в живота им, само ги обърква. Прекомерната химизация на живота днес и откъсването ни от природата, нанасят непоправима вреда на пчелите. Не случайно днес сме свидетели на изчезването и драстично намаляване на пчелната популация в световен мащаб.

Free Joomla! templates by Engine Templates