Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Можем ли все още да се гордеем с качеството на българските пчелни медове

Пчеларство.

Можем ли все още да се гордеем с качеството на българските пчелни медове?

Доц. д-р Боян Първулов

Пиша отново тази статия, не за тези, които не искат да разберат, а за тези, които не могат да проумеят, коя е разликата между нектарния и произвеждания с много захар мед.
Днес в световното пчеларство се използва много индустриална захар (захароза). Трябва да се прави разлика между фабричната захар (захароза) и захарозата в нектара, събиран от пчелите.
ВЪВ ФАБРИЧНАТА ЗАХАРОЗА
Витамините, микроелементите и другите биологично активни вещества са утаени с калциев карбонат и е получена пречистена (рафинирана) кристална захар
За подобряване на вкусовите качества на различните хранителни стоки. Фабричната захар е производна на цвеклото и захарната тръстика, които никога не са участвали в храната на пчелите, в тяхното многомилионно годишно съществуване.
Пчелите се много по-стари от животните и хората и са се приспособили да използват за живеенето си растенията, като поемат от тях: нектар, прашец, прополис и закрила в хралупите им.
Медът, приготвян от нектара е богат на прости и по-сложни вещества, като захари, витамини, мазнини, микроелементи и стотица други, плод на самите растения, продукти, които оказват положително влияние върху развитието на човека и другите организми.
Най-голямото качество на пчелният
МЕД СА ПРОСТИТЕ ЗАХАРИ И ПРИРОДНИ ВЕЩЕСТВА В ТЯХ
Тези, които могат да преминават директно в клетките както на самия човек, така и на онези малки пчелни ларви, които нямат никакви жлези и други системи за разграждане на по-сложните и неусвоими от организма им вещества. Пчелите ги преработват чрез своите жлези и отделяни сокове. Анна Маруцио преди около 80 години доказа, че това е най-трудната и изтощителна дейност, за пчелите, която съкращава живота им до 35-40 дни през лятото. Есенните пчели, които не хранят ларви и не преработват сложните захари, живеят до 200 дни.
Кристалната захар, която е пречистена от всички други вещества освен глюкоза и фруктоза, е добра енергийна храна, но не като фабрична захароза, а като прости захари (глюкоза и фруктоза).
Тези прости захари могат да се използват и в пчеларството за изхранване на
ПЧЕЛИТЕ, НО НЕ И ЗА ПРАВЕНЕ НА МЕД
Нектарът съдържа много вещества (над 400), които влизат в нектарния мед и го правят незаменима храна за пчелите и човека. Веществата в пчелните продукти играят много важна роля и в живота на човека. С тях той е живял десетки хиляди години в своето историческо развитие. Затова съотношението на микроелементите в меда и човешката кръв са почти еднакви, витамините от нектарния мед се усвояват много по-бързо и лесно от организма на човека в сравнение с фабрично приготвените. Затова според акад. Артемьев, нектарният мед единствено се усвоява на 100 %, от организма на човека, в сравнение с всички останали храни и то без участие на организма.
БЪЛГАРИЯ Е ЗЕМЯ ЦЕЛУНАТА ОТ ГОСПОД
Ние имаме едни от най-добрите билки, след Непал и сме на първо място в Европа по износ на билки и четвърти в света. Защо българските пчелари не използват това природно богатство и не утвърдим в Европа ненадминатия нектарен български пчелен мед вместо да го разваляме с фабрична захар? За да спечелим някой лев повече? Трудно е да се разбере, като печелим нещо, колко и какво губим?
Евросъюзът дава допълнително пари на биологичните пчелари, за да компенсира добивите на чист нектарен пчелен мед, но у нас никой не контролира лабораторно качеството на готовия мед. Защо и докога?
Предлагам на пчеларите-носители на приза на годината (пчелар на годината на в-к „Пчела и кошер”), да поставят това качество на преден план и всички заедно да се помъчим да направим
Българските пчелари добри качественици, производители на нектарен пчелен мед с доказани натурални качества, защото той тогава е и най-лечебен.
Тогава и цената му ще се покачи и ще използваме по-пълно нашето богатство - билките, което малко народи го имат. Нека добивът на нектарен пчелен мед да бъде стремеж на всеки български пчелар!

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates