Борбата с вароатозата има много тънкости и подходи за решаване

Доц. д-р Боян Първулов


И тази пролет, в нашата страна, измряха хиляди пчелни семейства, поради ниската пчеларска култура на пчеларите. Вече над 40 години говорим и пишем за едно особено тежко икономическо заболяване на пчелните семейства, наречено вароатоза. Причината е, че повечето пчелари са учили пчеларството от дядо си или от по-стари пчелари, които не обичат да четат и мислят, че всичко им е известно. В това е цялата беда. Пчеларската наука постоянно се развива и обогатява. Това което вчера е било истина днес вече е остаряло. Трябва постоянно да се следят новостите в пчеларската наука.
Пчелното семейство има нужда от човека най-вече за борба с вароатозата. Иначе човекът със своята постоянна намеса в живота им, само ги обърква. Прекомерната химизация на живота днес и откъсването ни от природата, нанасят непоправима вреда на пчелите. Не случайно днес сме свидетели на изчезването и драстично намаляване на пчелната популация в световен мащаб.


В борбата с вароатозата пчелните семейства се нуждаят единствено от отстраняване на кърлежите, които са в гнездата им, което в настоящият момент е единствено в ръцете на пчеларите. За тази цел е необходимо да се знае по кое време трябва да стане третирането срещу кърлежа и с какви противопаразитни средства.


Това са двата основни въпроса, които много пчелари им е трудно да проумеят


- Третирането трябва да се извършва в момента на изгонването на търтеите от пчелите от кошерите, това е при привършване на активната паша, което е около края на месец юли. Защото над 90 % от развитието на кърлежа става върху търтеевите ларви.
Ликвидирането на кърлежа трябва да става именно в този момент, защото формирането на белтъчно мастното тяло в пчелите става през месец август. Това тяло е тяхната енергия през тежките зимни месеци, както тлъстината при мечката. От неговата големина и качество зависи зимната енергия и устойчивост на пчелите.


- С какви противопаразитни средства трябва да се третират пчелните семейства?
В края на юли трябва да убием намиращите се в гнездото кърлежи. Това се постига само с инсектицидни (убиващи кърлежите) противопаразитни средства, а това са: перицин, байварол, варотом, варостоп и други препарати. В случая репелентите (изгонващите кърлежа) препарати не вършат никаква работа, пчелите ги изгонват от това семейство, кърлежите отиват в другото. Днес на пазара се появиха много препарати и трябва да се преценява внимателно с какво и как да се третира. Трябва да се внимава препарата с който се третират семействата, какво действие оказва върху кърлежа.

НЕ БИВА ПЧЕЛАРИТЕ ДА СЕ УВЛИЧАТ В РАЗЛИЧНИТЕ БИЛКОВИ ПРОДУКТИ


Те не са излишни, но да се разчита само на тях е престъпно. Билките трудно се дозират и ефектът им е много често съмнителен. Според наредбата за борба с вароатозата, когато се третират пчелните семейства в даден район, трябва всички пчелари да го правят едновременно.
Мравчената и оксаловата киселина, амитразата и други препарати също убиват кърлежите, но за кратък период от време, докато се намират в гнездото. Пчелите обаче не търпят присъствието на тези препарати в гнездото си и го вентилират, изхвърлят ги навън за кратък период от време, а какво става с кърлежите които излизат от килийките след вентилирането на препаратите и очистването на гнездото от тях? Те остават живи и продължават своето патогенно (вредно) действие. Затова много важно е да се подберат препарати, които продължават своето действие 25-35 дни. Такива, които остават в гнездото и действат по-дълго време. Това са: перицин, байварол, варотом, варостоп и други подобни инсектициди.
Трябва да се знае, че прекомерната намеса на човека в живота на пчелите само им пречи. На пчелите им трябва природна храна - нектар и цветен прашец, а всичко останало не им е от полза. В днешния свят около нас всичко е химия.


ОСТАВЕТЕ ПЧЕЛИТЕ НА ПРИРОДНА ХРАНА, ПРИ КАКВАТО СА ЖИВЕЛИ МИЛИОНИ ГОДИНИ


Пчелите са единствените същества, които с педантична упоритост посещават всяко цветче и донасят в кошера плода от фотосинтезата в зелените части на растенията, които са участвали във формирането ни като биологична единица. Бавната еволюция при пчелите изисква за тяхната промяна и продължителен период на приспособяване. Както казва Ерко, за промяната им са необходими няколко стотици хиляди години.