Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Рецепти за мешанки за зайци

Полезна информация за животните. Достъпни рецепти за мешанки за зайци.

belgijski velikanПредлагаме ви 5 варианта на мешанки, които може сами да приготвите за зайците си

1. Тиква и картофи

Сварете картофите (може и с обелките) и тиквата. Тиквата може да замените и с тиквички, но за тях е още рано. Намачкайте сварените зеленчуци.

Не изливайте водата - тя е богат бульон на микроелементи

Към намачканите тиква и картофи добавете смески - трици. Добавете и 2-3 супени лъжици сол. Всичко това разбъркайте добре в леген или кофа. Ако имате, може да добавите и месокостно брашно. А за да се увеличи нивото на витамините, добавете още коприва и детелина - начукана. Калият в мешанката ще осигурите, като сложите креда или натрошени препечени яйчени черупки, но в малки количества.

2. Сламена мешанка

Основата на този вариант е царевичакът или сламата, които предварително също сте начукали и с които сте напълнили кофа. След това попарете фуража и го оставете да престои в продължение на около 10 часа. За да овкусите грубите фуражи настържете на ренде захарно цвекло или тиква (през лятото може и тиквички). Смесете всичко много добре. Задушената слама трябва да бъде половината от общото количество. За да се увеличи процентът на калориите, добавете не по-малко от една чаша гранулиран фураж на една кофа. После посолете с няколко супени лъжици сол мешанката. Всички компоненти се смесват добре до получаване на хомогенна маса.

3. От кухненски остатъци

Когато готвите, заделяйте всичко, което остава. Това може да са обелки и парчета от картофи, цвекло, моркови, външните листа от зеле, лук и др. Сварете добре кухненските остатъци

Към тях добавете трици. Зайците не са любители на мазни хани, но ще им хареса, ако овкусите варената гъста каша с бульон - също от вашата трапеза при приготвянето на супа. При този вариант сол не се добавя. След това нарежете сгъстената каша на парчета и леко ги запечете във фурната. Така ще разполагате с вкусни хрупкави зеленчукови бисквити за зайците си. Ако количеството е по-голямо, може да го замразите във фризера и в следващите дни да го изпечете.

4. Въз основа на настъргано цвекло и зърнен фураж

Задушете в малко количество настъргано на ренде захарно цвекло. Добавете по-едро натрошените зърнени фуражи - подходящи са пшеница, царевица, ечемик или овес. Съотношението цвекло - зърнен фураж е 25% - 75%. Препоръчително е да се добави месокостно брашно в размер на 1-2% от общото тегло, витамини под формата на коприва или специални добавки.

5. Мешанка въз основа на силаж

Запарете трици и сено и същото количество силаж. Може да се използва като добавка суроватка, смлян варовик, смлени черупки от яйца, костно брашно. Солта, съдържаща се в силажа, ще бъде достатъчна, така че не е необходимо да осолявате.


Още за животните:
Източник: Български фермер

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates